Tesla se confrunta cu primele sale esecuri industriale si bursiere majore

Cresterea Tesla in Europa si in intreaga lume s-a oprit. Producatorul american de masini electrice de lux isi vede vanzarile scazand si investitorii indepartandu-se.

Pentru prima data in ultimii patru ani, grupul fondat si condus de miliardarul american Elon Musk a inregistrat o scadere cu 20% a livrarilor in primul trimestru din 2024. La nivel mondial, acesta a vandut putin sub 387 000 de vehicule intre ianuarie si martie, cu 20% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. Aproximativ 387.000 de masini livrate fata de putin peste 430.000 fabricate inseamna ca stocurile se umfla.

Marti, la Bursa din New York, pretul actiunilor Tesla a scazut cu peste 5%. Un declin care continua sa se adanceasca in fata cifrelor slabe de vanzari. Toti acesti factori combinati i-au determinat pe unii analisti sa spuna ca, daca Elon Musk nu indreapta lucrurile, Tesla este pe cale sa ia o turnura destul de periculoasa.

Dificultati multiple

Tesla invoca probleme logistice legate de atacurile rebelilor din Yemen asupra navelor din Marea Rosie. In Europa, situl sau industrial de langa Berlin, in Germania – singura sa fabrica de pe Batranul Continent – a fost tinta unor sabotaje, recent din partea unor opozanti ai partidului de extrema stanga Volcan, hotarati sa ingenuncheze „grupul miliardarului”, potrivit comunicatului de presa. Productia a trebuit sa fie intrerupta timp de mai multe saptamani. La aceasta se adauga dificultatile pe care le-au intampinat automobilele electrice in general in a se impune pe piata. Increderea si speranta in vehiculele complet electrice este in scadere. Masini prea scumpe, capacitate limitata de reincarcare… Poate ca Tesla isi reduce preturile, dar nu face nimic in acest sens – dimpotriva, este o recunoastere a slabiciunii. Din ce in ce mai multi cumparatori in leasing si clienti traditionali simt ca vor pierde atunci cand vehiculele vor fi revandute.

Citeste si:  Bursa de investiții: sfaturi utile pentru realizarea primelor plasamente

Compania americana descopera concurenta unor grupuri precum Stellantis (fostul PSA Peugeot-Citroën) si Renault, care ofera masini electrice mult mai agile si mai ieftine decat constrangatoarea Tesla. Ca sa nu mai vorbim de chinezi, inclusiv BYD, care inunda piata cu modelele lor mai competitive. Aceasta va fi o perioada foarte dificila pentru Elon Musk si visul sau de hegemonie americana.

Sursa: https://www.francetvinfo.fr/replay-radio/le-brief-eco/voitures-electriques-tesla-rencontre-ses-premiers-gros-deboires-industriels-et-boursiers_6434587.html

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment