Razboiul valutelor

Conform informatiilor vehiculate de presa internationala, G7 urmeaza sa sa ia in discutie politica Japoniei de depreciere a yenului, ca punct de pornire in asa numitul razboi al valutelor.

Razboiul valutelor este o depreciere controlata a monedei nationale, avand ca principal scop stimularea exporturilor si cresterea competitivitatii marfurilor locale la nivel international. Deprecierea de 15% a yenului din ultimele doua luni se datoreaza politicii de relaxare monetara a Bancii Centrale.

Ce au facut japonezii? Nimic din ce nu au incercat si altii – au lansat un program QE si au marit tinta de rata a inflatiei la 2%. In cazul Japoniei situatia este insa ceva mai speciala – datoria publica e uriasa – 235% din PIB, iar situatia poate lua o turnura neplacuta daca economia reala nu raspude la acest stimul. Probabil ca japonezii trebuiau sa adopte o masura pentru a iesi din spirala deflationista si mai ales din rezultatele extrem de slabe ale principalilor producatori de electronice si IT, care au fost depasiti de concurentii coreeni.

Surprinzator este insa faptul ca se vorbeste destul de putin in sensul acesta de masurile FED-ului, care pastreaza dobanda de referinta la minimul istori si in plus pompeaza constant bani in sistem prin programele QE. Cititi aici despre evolutia M2 la americani. Politica expansionista a americanilor este mult mai riscanta decat aceea japoneza, pentru ca pretul marfurilor, exprimat in general in dolari se reflecta in economia fiecarei tari si are loc astfel un export al inflatiei.

Citeste si:  Inapoi la volatilitate

In acest context, masurile conservatoare ale Bancii Centrale Europene pot sa pastreze un euro puternic, care loveste insa in proprii exportatori.

Cum raspund rusii la acest razboi al valutelor? Cumpara aur, asa cum vedeti aici, de banii rezultati din exportul de petrol, pentru a se feri de deprecierea valutelor de rezerva.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment