Pretul petrolului, din nou un subiect in voga

V-ati obisnuit, daca nu sunt datoriile suverane, e pretul petrolului care ameninta revenirea economiei.

Pretul petrolului pe pietele internationale a crescut anul acesta cu 20%, iar stocurile tarilor industrializate din OECD se situeaza sub media ultimilor cinci ani, in timp ce capacitatea disponibila a tarilor OPEC e limitata. Produc mai mult tarile din fosta URSS si Arabia Saudita.

Potrivit unor calcule, o crestere cu 10% a pretului petrolului reduce cresterea economica cu 10% in primul an.

BP Statistical Review of World Energy 2011 prezinta evolutia pe termen lung a pretului petrolului.

Pe termen lung pretul petrolului a tinut pasul cu inflatia. Fluctuatiile acestuia au devenit mai ample odata cu dezvoltarea pietelor financiare, tranzactionarea acestuia prin intermediul instrumentelor financiare derivate, de exemplu, conducand la cresterea volatilitatii.

Daca maximele din 2008 pot fi explicate in parte si de volumul activitatii economice, revenirea ulterioara putand fi explicata in principal de programele bancilor centrale care au crescut semnificativ lichiditatile in sistemul financiar.

Se discuta din ce in ce mai mult asupra faptului ca pretul petrolului a devenit mult prea speculativ, un volum mare al tranzactiilor fiind facute strict in scopul obtinerii de profit si nu pentru livrarea fizica in scopul introducerii in circuitul economic.

Rezervele de petrol la nivel international arata asa:

Sursa: U.S. Energy Information Administration
La nivelul actual al productiei, rezervele ar fi suficiente pentru aproximativ 90 de ani in America Centrala si de Sud, 80 de ani in Orientul Mijlociu, 40 de ani in Africa, 20 de ani in Europa, Asia Pacific si America de Nord.

Citeste si:  Growth Stocks vs. Value Stocks

Daca in zonele dezvoltate consumul din 2010 este similar celui din urma cu 10 ani, datorita crizei financiare, orientarii catre alte tipuri de energie, evolutiei demografice, sau utilizarii de echipamente care consuma mai putin combustibil, in schimb o crestere accelerata se inregistreaza in zona Asia Pacific.

Cresterile pretului petrolului din ultima perioada sunt determinate si de factori conjuncturali. Embargoul impus Iranului si posibila blocada a stramtoarei Ormuz prin care trec zilnic 17 mil. barili de petrol zilnic justifica din plin aceste cresteri.

Daca spuneam ca nu sunt un fan al investitiei in aur, lucrurile se schimba in cazul petrolului. Evident ca aceasta globalizare a pietelor si crearea de bani de catre bancile centrale sunt un factor major in cresterea pretului, insa factorii fundamentali si rezervele demonstrate limitate sunt suficiente argumente pentru evolutia ascendenta a pretului pe termen mediu.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment