Desi afacerile in turism nu sunt tocmai romanesti in sensul ca nu sunt ‘rapide’, gen ‘hai sa facem bani cat mai multi si cat mai repede’, multi antreprenori sunt dispusi sa incerce si sa descopere daca intr-adevar se poate si la noi. In general, un astfel de business este de viitor, profitul putand sa se lase asteptat o buna bucata de vreme. Dar, pentru cei care totusi vor sa puna in aplicare aceasta idee, am schitat cateva calcule, pentru a realiza cat de multi bani vor trebui sa fie investiti, dar si cat de profitabila poate fi aceasta afacere.
Sa incepem cu costurile legate de materialele de constructie. Preturile au scazut destul de mult fata de anii trecuti. De exemplu, in 2008, un sac de ciment costa in jur de 40 de RON, acum il poti gasi si la jumatate, adica la un pret de 20 de RON. Desigur, depinde si de firma si de alte materiale, dar in general, preturile sunt oricum mult mai mici decat in trecut. Si in privinta terenurilor, se poate observa acest trend de micsorare a preturilor.
Pentru a achizitiona un teren intr-o zona turistica, vei da in jur de 30-50 de euro/mp, iar pretul unei case la cheie este de aproximativ 400 de euro/mp. Asadar, pentru o pensiune de aproximativ 150 de mp, poti ajunge la un pret de 60.000 de euro. Adaugand si terenul in jur de 20.000 de euro, ajungi la suma de 80.000 de euro, in mare. Depinde in mare parte si de zona, de cat de mare este si terenul si de multe alte aspecte, asa ca inainte de a face un calcul serios, decide cat mai multe dintre aceste aspecte.
Daca nu ai banii necesari, va trebui sa apelezi la un credit bancar, pentru a acoperi cheltuielile. Daca beneficiezi de un avans pentru a investi in afacere, cu atat mai bine. In functie de nevoile tale, poti alege un credit potrivit, pe o perioada suficienta de timp, ca sa iti poti permita sa achiti datoria, la o banca serioasa si de incredere si daca se poate, care sa ofere o dobanda cat mai mica.
In caz ca te decizi la 150 de mp, cum spuneam noi, pensiunea va trebui sa aiba cel putin 8 camere. Presupunand ca vei inchiria la un pret de 120 de RON pe noapte si camera si in conditiile in care vei avea un grad de ocupare de cel putin 50% in primul an de la infiintare, vei obtine un venit de inchiriere de aproximativ 170.000 de RON pe an, adica vreo 40.000 de euro. Din aceasta suma, va trebui sa platesti creditul bancar, cheluielile de intretinere, precum si alte costuri. Insa, cu siguranta ca vei ramane cu un profit substantial. In plus, ca unitate turistica, poti genera un venit si din serviciile relationate, cum ar fi restaurant, saune sau organizari de evenimente in pensiune.
Ideea este una interesanta si destul de profitabila, dar in timp, nu este tipul de business cu care poti obtine profit a doua zi sau cu care iti poti recupera investitia relativ rapid. In plus, va trebui sa investesti si destul de multa munca pentru a asigura o calitate cat mai mare a serviciilor. Si pe langa toate acestea, e absolut necesar sa iubesti muntele, natura si sa imbini pasiunile cu munca, pentru a obtine un rezultat cat mai bun! Mult succes!