Daca ar fi sa calculam procentul din populatia Romaniei care investeste la bursa, am obtine un 0 si o virgula urmata de multe zerouri, ceva nesemnificativ.
Un alt domeniu la care am ramas cu mult in urma tarilor dezvoltate. Pana la urma e o problema de mentalitate – intotdeauna un teren, de exemplu, a fost considerat o investitie mai buna si prin prisma singurului motiv ca el are o forma fizica, bine definita.
Nu e mai simplu sa critici ca dobanzile bancare sunt din ce in ce mai mici, decat sa incerci sa faci ceva cu banii tai?
Nu spun acum sa vii cu toti banii pe bursa, despre investitii am discutat aici. Poate ca e un moment bun de invatat, de investiti sume mai mici si de prins jocul.
Ai in vedere ca e o perioada atractiva, bursa e departe de maximele stabilite inainte de criza. Pornesti de la premisa ca bursa va scade multa vreme? Atunci esti adeptul unei scaderi continue a economiei, pentru ca bursa e pana la urma un indicator al evolutiei acesteia. De ce sa investeti pe bursa romaneasca?
Foarte simplu – Romania e o economie emergenta, care scade mai mult ca o economie dezvoltata in perioada de criza, dar care odata cu revenirea crestetii economice inregistreaza ritmuri mai mari decat multe alte tari. E mult mai simplu sa incepi sa investesti aici, ai toate informatiile la indemana.
Dincolo de situatia conjuncturala a economiei, cred ca acceptam cu totii ipoteza ca Romania se va dezvolta, asa ca investitia la bursa este un mijloc de a beneficia de aceasta.
De ce sa investesti la bursa?
Sunt cel putin cateva motive importante. Daca detii actiuni la companii profitabile poti sa incasezi an de an dividende si o sa ai asadar castiguri fara prea mult efort. Prin investitia in actiuni devii proprietar, vei avea si tu un procent dintr-o companie.
Cu sume relativ mici poti sa iti investesti banii in sectoare diferite. Cu cateva mii de lei poti sa fii actionar la o companie petroliera, la una de utilitati, la un producator de avioane etc.
Companiile listate la bursa sunt transparente. Ai in permanenta acces la situatiile financiare si o serie de informatii legate de acestea.
Investitiile la bursa nu iti solicita costuri de intretinere si nici nu sunt asa mari consumatoare de timp, daca esti un investitor care prefera detinerea actiunilor pe termen lung. Investitiile la bursa sunt lichide, cand ai nevoie de bani vinzi actiunile si ii obtii.
Pe termen lung, actiunile aduc profituri semnificative. Da, e adevarat, nu toate, dar aici vor interveni cunostintele pe care le vei acumula odata ce ai intrat pe piata.
Investitia la bursa e riscanta, dar castigurile pot fi pe masura. Pana la urma orice investitie are riscul ei, chiar si un depozit are riscul ca pe termen lung castigurile sa-ti fie erodate de inflatie.
Interesant e cum lumea prefera sa joace la jocuri de noroc, cu perseverenta, pentru obtinerea unui castig care are o probabilitate minuscula, dar ignora alte oportunitati. Bursa nu este in esenta un joc de noroc, cere cunostinte si experienta, dar e un instrument care iti poate aduce profituri semnificative.