Dorinta de a economisi reprezinta un obiectiv comun si admirabil totodata. Insa poate fi si un lucru descurajator si frustrant uneori. Exista mai multe motive excelente pentru a face economii cum ar fi achizitia unei case sau a unei masini noi, trimiterea unei sume mai mari de bani spre un membru al familiei sau cumpararea a ceva special, ceva ce ti-ai dorit de mai multa vreme, cum ar fi o vacanta intr-un loc exotic. Unul din cele mai importante aspecte in ceea ce priveste economisirea este stabilirea unui obiectiv. Faptul de a-ti vedea economiile apropiindu-se de atingerea obiectivului reprezinta o motivatie deosebit de puternica.
De fapt, este destul de usor sa faci economii- trebuie sa incepi prin a face mici modificari in fiecare zi si vei vedea cu se aduna banutii incet.
Monitorizeaza cheltuielile si stabileste un buget. Elaborarea unui buget este absolut obligatorie pentru a reusi sa faci economii. Bugetul nu este obligatoriu sa fie complex. Trebuie, pur si simplu, sa faci o lista cu cheltuielile tale fixe si restul necesitatilor din viata de zi cu zi. In aceasta lista ar trebui sa incluzi si suma pe care ti-ai dori sa o economisesti si cheltuielile optionale cum ar fi hainele si distractia.
Renunta la cafeaua cu spuma de lapte. Daca ai obiceiul sa iti incepi ziua cu o cafea cu spuma de lapte la cafeneaua din cartier ar trebui sa renunti la acest obicei deoarece pe an, acest obicei te costa in jur de 1000 de lire. Daca te rezumi la a consuma cafeaua la cafenea doar o data sau de doua ori pe saptamana atunci vei reusi sa faci economiii semnificative. Poti sa iti faci cafeaua acasa si sa o duci cu tine la munca intr-o cana termoizolanta.
Ia mancarea de pranz de acasa. Sa presupunem ca vei cheltui in jur de 6 lire pe masa de pranz, ceea ce inseamna in jur de 1500 de lire pe an. Pregatirea unei mese de pranz acasa, cu o seara inainte nu este doar mai putin costisitor ci si mai sanatos in general.
Plateste mai des in numerar. Atunci cand folosesti un card de credit pentru a plati, este destul de usor sa pierzi sirul cheltuielilor efectuate. Plata dobanzii la achizitiile cu cardul de credit nu face decat sa sporeasca intr-un mod considerabil cheltuielile anuale. Daca folosesti plata in numerar vei reusi sa vezi cati bani cheltui zilnic/lunar si ai un buget fix- vei cheltui doar ce ai in portofel, fara sa retragi alti bani de la bancomat.
Evita cu orice pret cumparaturile impulsive. Cum tot ce ne dorim este la doar un click distanta, este usor sa lasam cumparaturile impulsive sa ne strice bugetul. Trebuie sa te asiguri de faptul ca ai reflectat daca „ai nevoie” de un articol si nu doar il „vrei”. Stabileste un prag pentru cumparaturi. Asteapta 48 de ore pentru orice articol care depaseste pragul inainte de a a-l cumpara cu un singur click.