Indicii bursieri anticipeaza evolutia economiei, cel putin pe o piata lichida, in care sunt bine reprezentate toate sectoarele economice.
O teorie interesanta, care urmareste obtinerea de randamente superioare pietei este aceea a rotatiei sectoarelor economice in care se investeste la bursa. Trebuie sa intelegi mai intai in ce faza a ciclului este economia si sa alegi sectoarele corespunzatoare, tinand cont de faptul ca bursa anticipeaza aceasta evolutie.
Sursa graficului este stockcharts, unde puteti sa gasiti si principalii indicatori ai fazelor ciclului economic.
Stage: Full Recession Early Recovery Full Recovery Early Recession
Consumer Expectations: Reviving Rising Declining Falling Sharply
Industrial Production: Bottoming Out Rising Flat Falling
Interest Rates: Falling Bottoming Out Rising Rapidly (Fed) Peaking
Yield Curve: Normal Normal (Steep) Flattening Out Flat/Inverted
Conform acestora, economia se afla la inceputul perioadei de revenire, fiind asadar preferate investitiile in sectorul industrial. Investitiile in sectorul energetic trebuie analizate cu atentie, impunandu-se o mai mare fundamentare a preturilor pe cerere si oferta si determinarea mai clara a impactului pe are il are actiunea FED.
Partea cea mai complexa a acestei strategii este determinarea ciclului economic. Mai multe date se gasesc pe site-ul National Bureau of Economic Research.
Pe pietele de frontiera, categorie in care se afla si bursa locala, slaba reprezentare sectoriala face greu de aplicat aceasta strategie, insa poate oferi informatii valoroase.O mare parte din investitori sunt obisnuiti cu o abordare de tip bottom-up, de descoperire a companiilor atractive, insa in perioade de volatilitate ridicate randamentele acestor companii nu sunt semnificativ diferite de sectorul din care fac parte.
Abordarea sectoriala a investitiilor la bursa in functie de fazele ciclului economic poate fi o strategie de succes, cu conditia studiului atent al datelor macroeconomice.