Investeşte în tine: creditul fără dobândă, adresat tinerilor

Începând cu luna octombrie a anului curent, tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 26 de ani au posibilitatea accesării unui credit fără dobândă, cu o valoare maximă de 40.000 de lei. Programul „Investeşte în tine” este adresat tinerilor, însă aceştia nu sunt singurii care pot fi eligibili.

Prin intermediul aceluiași program pot fi acordați maxim 35.000 de lei persoanelor trecute de 26 de ani, dar care nu au împlinit vârsta de 55 de ani. Pentru a putea obține acest credit, este nevoie ca solicitantul să îndeplinească următoarele condiții:
– să aibă cetățenie română şi să fie stabilit pe teritoriul României;
– să se încadreze în intervalul de vârstă 16-26 de ani şi să fie înscris în sistemul de învățământ (liceu, școală profesională, facultate sau postliceală) sau să efectueze cursuri de specializare autorizate;
– să se încadreze în intervalul de vârstă 26-55 de ani şi să fie înscris în sistemul de învățământ sau să efectueze cursuri de reconversie sau de specializare, de asemenea autorizate;
– să prezinte un codebitor, însă doar dacă nu este angajat.

Investeşte în tine: acte necesare
– actul de identitate;
– adeverință din care reiese faptul că solicitantul urmează o formă de învățământ sau este înscris la cursuri de specializare sau recalificare;
– declarație pe proprie răspundere în care debitorul se obligă să nu mai solicite un astfel de împrumut de la o altă instituție bancară.
Codebitorul trebuie să fie prezent la momentul semnării contractului de garantare. Solicitanții care obțin venituri şi nu au nevoie de codebitor vor prezenta o dovadă a acestor câștiguri.

Citeste si:  Legea dării în plată și prețul imobiliarelor

Banii obținuți prin creditul „Investeşte în tine” vor putea să fie folosiți pentru cheltuieli în educație, sport, plata unor servicii, cultură sau sănătate, de către persoana creditată sau de oricare membru al familiei. Conform articolului 9 din OUG 50/2018, cheltuieli eligibile sunt considerate plata cărților, rechizitelor, suporturilor/materialelor de curs, în format tipărit sau digital, plata taxelor și a costurilor aferente participării copilului la activități din creșe, grădinițe, plata cursurilor sau a taxelor de studii cât şi achiziționarea de calculatoare, laptopuri, imprimante, softuri de specialitate.

Alte cheltuieli eligibile:
– plata chiriei şi/sau a taxelor de cazare;
– plata locului de cazare de la cămin;
– achiziția de medicamente, decontarea unor intervenții chirurgicale sau pentru realizarea de analize;
– taxe de participare la evenimente științifice;
– abonamente sau bilete la cinema, teatru, film, muzeu, etc;
– decontare cheltuieli transport la concursuri sau evenimente culturale.

Perioada de creditare:
Achitarea integrată a creditului va trebui să se realizeze după o perioadă de maxim zece ani. Jumătate din această perioadă (primii cinci ani) pot reprezenta perioada de grație, în care persoana creditată nu va achita nicio rată. Rambursarea se va face lunar, până la scadență, de la data la care se va ajunge de acord cu banca.

Dobânda acestui tip de credit va fi suportată în întregime de către guvern, astfel că debitorul va restitui doar suma pe care a primit-o. Garanția acordată de FNGCIMM reprezintă 80% din valoarea totală a împrumutului.

Citeste si:  Conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a obtine un credit rapid fara adeverinta
Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment