Disponibil la majoritatea instituțiilor bancare din România, împrumutul „Prima Casă” poate să fie obținut de persoane fizice ce nu dețin un spațiu locativ, condițiile de accesare fiind diferite, de la o instituție bancară la alta. Pentru majoritatea românilor, programul „Prima Casă” este singura variantă viabilă, dacă îşi doresc un apartament.
Din cauza inflației negative şi a contextului financiar actual, numărul celor care dispun de suma integrală pentru achiziționarea unei locuințe este tot mai mic. În schimb, numărul persoanelor care solicită un credit ipotecar este în creștere. În actualul articol ne propunem să vă oferim cele mai importante informații despre creditul ipotecar „Prima Casă”.
Cine poate solicita un împrumut în programul „Prima Casă”?
Sunt impuse anumite condiții pentru a putea aplica. Solicitantul trebuie să aibă cetățenie română (sau să fie rezident în România), cel puțin o sursă de venit şi să nu dețină nicio locuință, nici de unul singur, dar nici împreună cu soțul sau soția. De asemenea, vârsta maximă la care se poate încheia contractul este de 65 de ani (70 de ani, dacă solicitantul obține sau va obține venituri din pensie). Dacă solicitantul are vârsta de 65 de ani, acesta poate să solicite un credit cu condiția achitării sale în maxim 5 ani, însă doar dacă încasează sau va încasa pensie. În caz contrar, condițiile nu sunt îndeplinite, iar împrumutul nu va fi acordat.
Multiple tipuri de venit sunt acceptate.
Pentru a putea fi eligibil, un solicitant nu trebuie să fie în mod obligatoriu salariat sau pensionar, deoarece multe alte tipuri de venit sunt acceptate. Persoanele fizice autorizate, ce obțin venituri din munca liberală, cât şi cei care lucrează pe bază de contract de drepturi de autor, pot de asemenea să solicite un împrumut.
Perioadă de acordare de maxim 30 de ani.
Indiferent de banca la care se va realiza împrumutul, regulamentul este același, inclusiv atunci când vine vorba de perioada de returnare a banilor. Creditul ipotecar solicitat în acest program trebuie achitat în maxim 30 de ani. Suma maximă ce poate fi acordată este de 66.500 de euro (pentru locuințele ale căror documente de finalizare datează de minim 5 ani) sau de 57.000 euro (locuințe finalizate, dar are căror documente de recepție au fost eliberate în urmă cu mai puțin de cinci ani).
Avansul minim în programul „Prima Casă”.
Singura cerință ce poate ridica o problemă pentru cei care îşi doresc să solicite un împrumut „Prima Casă” este avansul. Acesta trebuie plătit de solicitant către proprietarul apartamentului şi reprezintă minim 5% din valoarea împrumutului. De exemplu, dacă vă doriți un împrumut de 30.000 de euro, este obligatoriu să dispuneți de 1.500 de euro. În ultimii doi ani au existat instituții bancare ce au decis creșterea avansului minim, de la 5% la 10%.
Dobânda anuală, între 5.8% şi 6.8%.
O altă diferență între bănci este reprezentată de dobânda anuală efectivă, probabil criteriul de bază pe care ar trebui să îl aibă în vedere orice viitor debitor. Diferența poate să fie una mică, la prima vedere, dar extrem de mare, pe termen lung. Pentru aceeași sumă contractată, pe același termen, un client poate achita 500 de lei, în timp ce un altul poate avea de plătit 550 lei lunar.