Euro sau Dolar?

Euro sau dolar? Este intrebarea pe care multi si-o pun multi atunci cand isi diversifica economiile.

A existat o perioada anul trecut cand era evident ca urma o apreciere a dolarului, cum la fel de evident era ca nu va fi una de lunga durata. Ma gandeam ca reluarea discutiilor privind deficitul SUA va fi aceea care va readuce euro pe un trend crescator, dar impulsul a venit din anunturile Bancii Centrale Europene privind sustinerea euro si interventiile in sprijinul tarilor al caror cost al datoriei crescuse foarte mult pe piete.

Evolutia pietelor financiare pare din ce in ce mai decuplata de fundamentele economice si este dependenta de anunturile agentiilor de rating, deciziile bancilor centrale si de curentele de opinie ale principalelor publicatii din domeniu. Amintiti-va ca downgradarea ratingului de tara al SUA a avut un impact limitat, situatia datoriilor suverane din zona euro fiind readusa rapid in prim plan, iar obligatiunile SUA continuand sa fie emise la costuri extrem de scazute. De multe ori ai impresia ca Europa plateste cea mai mare parte a facturii crizei financiare declansata in Statele Unite ale Americii.

Pastrarea economiilor in totalitate in lei nu a fost in majoritatea cazurilor cea mai inspirata solutie. Incepe rambursarea LTRO, iar primele sume sunt destul de importante, conducand la ipoteza ca situatia bancilor europene este mai solida decat s-a anticipat. Evident, un nou motiv de apreciere a euro. Mai mult, americanii vor ridica din nou plafonul datoriei publice si nu par a se grabi sa implementeze masuri de austeritate mai dura, preferand sa se finanteze in continuare masiv de pe piete. Abordarea mai prudenta din zona euro creaza imaginea unei monede europene mai puternice.

Citeste si:  Planul De Marketing

Daca ne uitam la graficul pe 5 ani, euro are destul loc de apreciere, insa nu cred ca poate ajunge din nou la un nivel apropiat de 1,5 USD/EUR, in acest caz competitivitatea exporturilor europene putand fi puternic afectata.

Dintre dolar si euro prefer momentan euro, insa trebuie urmarite cu atentie toate informatiile care apar.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment