Scaderea abrupta de 14% a pretului aurului din ultima luna a deschis subit discutia privind intrarea acestuia intr-o piata bear. Ciudat, nu, mai ales ca pana mai ieri majoritatea analistilor dadeau ca tinta sigura pretul de 2000 USD/uncie.
Ca argumente s-au vehiculat: economia este pe un trend crescator si nematerializarea riscurilor privind inflatia. Ambele nu sunt valide daca ma intrebati pe mine: economia e departe de a intra pe un trend crescator, la americani semnalele par bune, insa se ascund din nou riscurile legate de datoria publica si deficitul bugetar, pentru care inca nu s-au gasit solutii credibile. In UE nu mai vorbim, mai degraba parand aproape efectul de contagiune asupra economiilor stabile, cum este cea a Germaniei.
De luat in seama ar fi posibilitatea relaxarii programelor de quantitative easing al FED, desi bancile centrale si-au dat deja seama ca o iesire dezordonata din aceste strategii ar avea efecte adverse asupra economiei mondiale.
Totusi de ce scade pretul aurului?
Pentru ca este un activ ca oricare altul in ultima instanta, pentru ca investitorii au acelasi comportament ca in cazul celorlalte active financiare si pentru ca se poate castiga la fel de bine si pe scadere, daca te prinzi la timp. Conteaza perspectiva pe care o au investitorii, iar in aceasta perioada a contat recomandarea Goldman Sachs si discutiile referitoare la vanzarea aurului detinut de banca centrala a Ciprului.
Sa ne reamintim ce discutam aici despre cererea de aur, preponderent pentru investititii si de puterea institutiilor financiare de a misca pretul aurului.
Aurul a scazut asadar pentru ca o crestere de la 600 USD/uncie in 2007 la 1600 USD/uncie in 2013, dupa ce a trecut printr-un maxim de 1889 USD in 2011 lasa loc unor corectii.
Se va sparge aceasta bula a aurului? Eu cred ca nu in viitorul apropiat. Deocamdata este o corectie, una binevenita pentru a reaminti tuturor ca pretul niciunui activ nu creste la infinit. Iar aurul este un activ, pretul de piata generand in mare parte din tranzactii cu aur simbol, fara o acoperire a acestuia cu aur efectiv in multe situatii.