O idee de afaceri despre care se vorbeste foarte mult in ultima vreme este aceea de a cultiva arbori Paulownia. Acest business este si din ce in ce mai accesat, in special datorita avantajelor de care se poate profita daca se alege o astfel de cultura. Beneficii exista, intr-adevar, insa pentru a te convinge, ti le enumeram mai jos.
Arborele Paulownia are mai multe specii, insa dintre toate, cea care se adapteaza cel mai bine, atat solurilor, cat si climatului din tara noastra este Paulownia Tomentosa. Calitatile arborelui acesta sunt fantastice, dar in acelasi timp, cat se poate de adevarate. Sa vedem care sunt acestea.
In primul rand, cresterea sa este spectaculoasa – chiar din primii ani, arborele creste cu cca 5 metri in fiecare an. Apoi, dupa ce este taiat, nici nu trebuie sa il replantezi, pentru ca el singur se regenereaza din propria sa tulpina (de unde si cealalta denumire de Copac Phoenix). In plus, lemnul este de o calitate deosebita, fiind de esenta tare si foarte rezistent.
In al doilea rand, arborele poate reprezenta o solutia atat pentru producerea de lemn, cat si pentru realizarea de impaduriri in mod rapid. Radacina acestui capoac poate ajunge pana la 10 metri adancime in sol, deci este perfect pentru impaduriri. In privinta daunatorilor, nu trebuie sa iti faci griji, fiindca in jurul unui astfel de arbore, nu traieste nicio specie de insecte. Frunzele copacului pot fi si ele ‘valorificate’ – reprezinta o sursa foarte buna de hrana pentru animale si in plus, au o capacitate enorma de absorbtie de dioxid de carbon (1200 t pe an).
Si poate cel mai important de mentionat este ca biomasa produsa de acesti arbori are o putere caloric foarte mare, de aproximativ 3,700 de kj. Facand un simplu calcul, din asta rezulta ca 2 kilograme de Paulownia inseamna 11 litri de motorina.
Cat de profitabil poti fi intr-o astfel de afacere?
Dupa cum probabil ti-ai dat seama, o cultura de Paulownia poate fi infiintata pentru productia de biomasa si de cherestea. Studiile din domeniu realizate pana in acest moment spun ca dupa numai 5 ani de la cultivarea corecta acestor arbori, veniturile obtinute pot fi de pana la 50 de ori mai mari decat investitiile initiale.
Ce presupun investitiile initiale?
Cat de mult costa sa dai start unui astfel de business? Ei bine, depinde foarte mult si de cat teren vrei sa cultivi. In general, pentru un hectar, ai nevoie de undeva la 3000 de euro, pretul unui puiet de Paulownia Tomentosa find de aproximativ 4 euro. Apoi, va mai trebui sa cheltui si cu intretinerea pamantului, cu irigarea, dar si cu prelucrarea productiei pe care o obtii, asa ca ia in calcul si aceste costuri.
Motive pentru care ai alege sa pui in practica o astfel de afacere sunt destule, mai ales ca acesti arbori sunt foarte cautati peste tot in lume, deci cererea este foarte mare. Pentru un metru cub de cherestea, poti obtine undeva intre 600 si 700 de euro. Iar avand in vedere ca la un hectar productie poate fi in jur de 250 de metri cubi, castigurile vor fi de minim 125,000 pe hectar. Destul de profitabil, nu-i asa?