Rezumat:
Dacă ești la început, alegerea unui pachet de găzduire pentru site-ul tău poate părea un proces complicat. În realitate, lucrurile sunt destul de simple, însă înainte de a lua o decizie, trebuie să fii bine informat.
Găzduirea influențează viteza de încărcare a site-ului și automat, experiența utilizatorilor. Statisticile recente arată că în 2023, în România, comerțul online a ajuns la o valoare de aproximativ 7 miliarde de euro, în creștere cu 10% față de anul anterior (aici se pot vedea mai multe detalii), ceea ce înseamnă că orice ai face online, concurența pe care o ai este una consistentă. Tocmai de aceea, chiar și câteva fracțiuni de secundă contează.
Ce opțiuni de găzduire web ai?
Este cea mai comună și accesibilă variantă de găzduire web, ideală pentru site-uri mici. În acest tip de găzduire, resursele serverului (cum ar fi CPU, RAM și spațiul de stocare) sunt împărțite între mai mulți utilizatori.
Avantajele acestei variante de găzduire sunt costul redus și administrarea simplă, printr-un cont Cpanel. Din păcate, resursele sunt limitate iar performanța site-ului poate să scadă atunci când traficul este mare. Totuși, există servicii de găzduire shared care îți oferă un securitate și servicii foarte echilibrate, cum sunt cele de la Rackhost.ro
Găzduire VPS (Virtual Private Server)
Pentru site-urile cu un trafic mai mare, găzduirea VPS oferă mai multe resurse și un control mai detaliat. Serverul este împărțit în mai multe unități virtuale, fiecare site beneficiind de resurse dedicate.
Performanța VPS este considerabil mai bună decât cea shared, însă prețul este mai ridicat și sunt necesare cunoștințe tehnice.
Găzduire Cloud
Este o soluție care permite flexibilitate maximă, site-ul tău rulând pe o rețea de servere conectate între ele. Dacă un server are probleme, site-ul este susținut de altul.
Găzduirea cloud este o soluție care oferă scalabilitate mare și stabilitate în aproape orice condiții de trafic. Configurarea nu este tocmai ușoară, însă iar costurile pot fi destul de mari.
Găzduire Dedicată
Dacă ai un site cu mii de vizitatori zilnic, găzduirea dedicată îți oferă performanță și securitate maxime și control total asupra serverului. Este cea mai scumpă opțiune însă și necesită administrare avansată.
Ce criterii să iei în considerare atunci când alegi găzduirea?
După ce ai ales tipul de găzduire potrivit pentru tine, trebuie să analizezi ofertele de pe piață și să verifici următoarele detalii:
- Ce include planul pe care îl alegi? Uită-te la spațiu de stocare, lățime de bandă, CPU, RAM, numărul bazelor de date pe care le poți folosi, numărul conturilor de email, traficul de date, etc.
- Care este uptime-ul pe care ți-l garantează? Uptime-ul este procentul de timp în care site-ul este online. Majoritatea furnizorilor promit uptime de peste 99,9%, dar nu te baza doar pe ceea ce spun. Poți verifica și recenziile primite de la utilizatori.
- Ce soluții de securitate oferă? Asigură-te că poți achiziționa sau că ai incluse certificate SSL, firewall-uri și protecții împotriva atacurilor DDoS. Majoritatea furnizorilor oferă backup-uri automate pentru a asigura siguranța datelor.
- Cât de accesibil este suportul? Dacă la un moment dat site-ul nu mai este online sau este atacat de virusi, vei dori să ai un suport rapid, chiar și noaptea. Alege un furnizor cu suport 24/7, care chiar îți răspunde prin chat, telefon sau email!
Atunci când alegi un pachet de găzduire, gândește-te la nevoile tale pe termen lung. Chiar dacă ai un site mic, scopul este să îl faci mare, iar odată ce este mare, vei dori resurse considerabile. Chiar dacă optezi pentru o găzduire shared, alege un furnizor care îți permite să faci upgrade atunci când ai nevoie de mai multe resurse.
Pe piața din România, există destul de multe companii care oferă servicii bune de găzduire. Tot ceea ce ai de făcut este să o alegi pe cea potrivită proiectului tău. Dacă vrei să afli mai multe informații despre găzduire, poți intra pe acest articol.