BCR a decis sa acorde doar credite ipotecare in lei celor care realizeaza venituri in moneda nationala.
Banca isi justifica alegerea prin faptul ca pe termen lung costurile totale ale unui credit in lei sunt „semnificativ mai reduse” comparativ cu acela in euro.
Aparent, toate bune si frumoase, cu cateva mentiuni – „termen lung” este un concept destul de vag, daca 2015, anul in care Romania intentioneaza sa adopte euro este o prognoza indrazneata, totusi 2017 – 2020 este un interval fezabil. Automat, romanii nu se pot bucura prea mult de „avantajele” creditului in lei. In plus, e drept ca Euribor atins noi minime istorice, insa revenirea la nivelurile anterioare crizei este de lunga durata, BCE continuand politica banilor ieftini.
In acelasi timp, rata inflatiei din Romania nu aniticipeaza prea curand o reducere a dobanzii de referinta a BNR. Cu atat mai mult este imposibila egalizarea in urmatorii ani a Euribor si Robor.
Deocamdata oferta BCR la credite ipotecare arata cam asa: dobanda credit imobiliar in lei pe 30 ani – ROBOR 6M + 2,8% (8,84% pe an), iar in euro 7,187% pe an (EURIBOR 6M + 6,75%). Rata lunara la un credit de 40000 euro este 271,16 euro, iar la echivalentul in lei 1438,15 lei. Remarcam ca marjele la creditele in euro sunt destul de generoase pentru banci, costul creditului ramanand mai mare ca in vest ( e o constatare, intr-un fel e normal sa fie asa, costul creditului reflectand si faptul ca o banca romaneasca poate obtine la randul ei o finantare mai scumpa decat cele din vest).
Preturile apartamentelor in euro sunt la jumatate fata de cele anterioare crizei, insa scaderea in lei a ramas mult mai mica. Daca creditul in lei ar deveni cel preferat de romani, cel mai probabil preturile caselor ar inregistra scaderi in valuta, rata lunara fiind mai mare, cel putin deocamdata, la creditele in lei.
Creditele ipotecare in lei au si avantajul unui avans mai mic, totusi clientii nu ar trebui educati cu forta, ci mai degraba sa fie lasati sa aleaga intre cele doua variante de creditare.
Atunci cand leul se afla la maxime istorice fata de euro, iar creditele se luau cu avans 0, nu explica nimeni riscul valutar al unui credit, acesta fiind dezbatut abia acum, cand pare a fi mult mai mic.
Momentan, principalul mod de sustinere a preturilor ramane Programul Prima Casa, celelalte produse de creditare imobiliara oferite de banci fiind accesate mult mai putin.