Programul Prima Casa a reusit sa mentina preturile apartamentelor in jurul valorii garantiei – 60000 euro, care reprezinta inca un punct de reper pentru apartamentele de doua camere din Bucuresti (ma refer la cele cu imbunatatiri si situate in zone decente).
Garantia totala acordata de stat se situeaza la 3 mld. euro, o suma relativ mica. Asa cum a fost gandit programul nu a sprijinit sectorul constructiilor, o mare parte din bani mergand spre apartamentele vechi.
Cu siguranta au existat efecte pozitive in special pentru banci, care au reusit sa acorde in continuare credite, in conditii safe – 50% din valoarea acestora este garantata de stat.
Intrebarea care se pune acum este – va urma Programul Prima Casa 5?
De preferat ar fi ca piata sa fie lasata libera, fara acel prag artificial de 60000 euro. Evident, intr-o prima etapa numarul tranzactiilor vor scadea, dar nu trebuie neglijat ca exista un numar important de cumparatori care nu intra in piata tocmai in asteptarea incheierii acestui program. Va conta aici si calitatea portofoliului de apartamente disponibile de vanzare, o mare parte din acestea fiind vechi, ceea ce poate face ca oferta sa nu fie atat de mare cat pare.
Marele avantaj al acestui program este avansul de 5%, comparativ cu avansul prevazut de reglementarile BNR pentru creditele ipotecare standard – 15% la lei si 25% la euro.
Pe de alta parte, cred ca statul isi va face un calcul simplu, care va fi si de aceasta data in favoarea bancilor. In conditiile in care se mentine tinta de aderare la euro, este de asteptat ca BNR sa reduca dobanda de referinta pentru indeplinirea criteriilor de convergenta. Asta nu se poate face peste noapte, asa ca unu – doi ani de tranzitie ar fi si perioada pe care s-ar putea aplica noul program. Odata ce dobanzile la lei vor fi mai mici, iar valoarea la care leul se va converti in euro mai previzibila, va fi mai usor atat pentru potentialii cumparatori sa acceseze credite in lei, cat si pentru vanzatori sa accepte leul ca moneda a tranzactiei.
Faptul ca statul sprijina sectorul bancar nu este ceva tipic romanesc – la americani, de exemplu, FED a cumparat obligatiuni ipotecare, conducand la o rata a dobanzii la credite ipotecare aflata la minimul istoric.
Nu e neaparat cea mai buna solutie pentru cumparatori, insa cred ca se va lansa si Programul Prima Casa 5.