Ce se mai tranzactioneaza la bursa?

Am văzut că articolul meu introductiv despre universul bursei suscită ceva interes, dacă ne uităm cel puțin la numărul de citiri al lui, așa că ar fi cazul să continuăm. Bursa e mai ușor de abordat decât credeți. nu e rocket science și ca să îi prinzi trebuie doar o mică schimbare de mentalitate. De unde să vină ea? Simplu, din conștientizarea faptului că, așa cum am vorbit, economisirea reprezintă doar unul din cei doi pași importanți ai administrării finanțelor personale. Ca să vezi cu adevărat efectul benefic al economisirii trebuie să faci ca acei bani să lucreze pentru tine, da, trebuie să investești. Uitați-vă doar puțin la dobânda la depozite – nu e mult mai mare decât inflația, așa că trebuie să cugeți puțin, să studiezi și să investești.

Despre acțiuni și obligațiuni am vorbit deja în articolul de mai sus. Nu aș vrea momentan să mai multe, cu o singură excepție – e cazul să te familiarizezi cu termenul de indice bursier. Cum deschizi pagina web a oricărei burse, sau în contul tău online de tranzacționare, poți vedea acei indici colorați în verde (bursa crește), sau roșu (bursa scade). Un indice bursier e format de obicei din acțiunile cu cea mai mare capitalizare bursieră și cea mai bună lichiditate, astfel încât evoluția sa să îți dea o imagine generală a modului în care se mișcă prețurile pe bursă. Mai sunt și indici sectoriali (de exemplu un indice financiar verde arată că acțiunile din acel sector cresc), dar și indici regionali sau internaționali, lansați de companii internaționale de renume. E simplu nu? Un indice și o culoare – într-o secundă știi exact ce se întâmplă pe bursă.

Citeste si:  Indicii BVB au deschis in depreciere

Revenind asupra instrumentelor care se tranzacționează la bursă, după ce te-ai obișnuit cu acțiunile și obligațiunile despre care am vorbit în articolul de mai sus te poți uita și la alte produse.

Știai că și fondurile pot fi tranzacționate? Atât fondurile închise, cât și ETF (Exchange-Traded Funds). Dacă în cazul fondurilor închise trebuie să te uiți în raportările lor financiare să vezi ce au în portofoliu, căci veniturile tale de acolo vor proveni, iar prețul lor la bursă va depinde de evoluția acelui portofoliu, ETF sunt mult mai simple. În general ETF urmăresc structura unei indice, deci spre deosebire de acțiuni îți permit să investești simplu într-un anumit sector sau în evoluția întregii piețe. Costul lor de administrare ar trebui să fie mai mic, pentru că au o administrare pasivă, nu fac selecția portofoliului, ci investesc în acțiunile din indice în ponderea dată.

Există la bursă și produse cu efect de levier, în care expunerea ta este mult mai mare decât suma investită, ceea ce îți permite o multiplicare mai rapidă a profiturilor, dar îți poate aduce și pierderi mai mari – derivatele și produsele structurate. Prin ele pariezi pe evoluția unui activ suport -aur, mărfuri, indici bursieri, rata dobânzii, care altfel ar fi greu de cumpărat sau vândut. Sunt instrumente lichide – e mai ușor să cumperi/vinzi un simbol financiar al aurului, decât să îl cumperi și să îl ții în cutia de valori, ca să nu mai vorbim de revânzarea sa ulterioară, care se face de obicei sub prețul pieței. Nu uitați – prin aceste instrumente nu deții activul suport, dar beneficiezi de evoluția prețului său. În plus poți câștiga atât pe creșterea prețului, dacă ai o poziție de cumpărare LONG, cât și pe scăderea sa, dacă ai intrat la vânzare – SHORT.

Citeste si:  Coronavirus- este sau nu momentul sa investesti la Bursa?

Voi ați tranzacționat pe bursă?

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment