Investițiile reprezintă un aspect important în finanțele personale. E foarte bine să economisești bani, dar destul de probabil sumele strânse nu îți vor permite să te gândești la independența financiară dacă nu le investești. Ca să te motivezi, gândește-te mereu la ce înseamnă dobânda compusă pentru banii tăi.
Odată ce ai prins curaj și ai început să investești la bursă, evită greșelile obișnuite pe care le fac investitorii. Cel mai bine e să încerci să le înțelegi încă de la început, căci altfel le vei deprinde singur, cu prețul scăderii portofoliului tău de investiții.
1.Când investești la bursă, îți plasezi banii într-o afacere și nu într-o simplă acțiune. Încearcă să înțelegi cu ce se ocupă acea companie, ce perspective are și nu te uita la un simplu grafic al prețului.
2.Nu îți pune toți banii pe una sau două acțiuni. Diversifică portofoliul, include în el acțiuni emise de companii din mai multe sectoare economice.
4. Nu îți pune banii în foarte multe acțiuni pe care îți va fi greu să le urmărești. Știu că sună ca opusul sfatului anterior, dar e la fel de important să poți să analizezi ce se întâmplă cu investițiile tale.
5. Nu evita companiile care plătesc constant dividende, doar pentru a merge pe acțiuni care au o creștere accelerată a prețului. Dividendele reprezintă un flux constant de bani pentru portofoliul tău, iar în plus asigură o stabilitate mai mare a prețului acțiunilor atunci când bursa scade.
6. Nu roti foarte des portofoliul tău. Poți să ai senzația că bați piața, dar pe termen lung s-a demonstrat că e foarte greu. Dacă vinzi tot timpul acțiuni pentru a cumpăra altele noi, tot ce vei obține vor fi costuri de tranzacționare mai mari și eventual marcarea profitului care va conduce la plăți importante de impozite pe câștiguri.
7. Nu te atașa de o acțiune. Dacă ți-ai fixat un anumit preț la care să o vinzi atunci când scade, sau crește, respectă-l. Nu vei reuși niciodată să vinzi întotdeauna pe maxime. În plus de multe ori piața va scade în continuare, așa că dacă ți-ai fixat o pierdere maximă pe o acțiune vinde-o, nu mai aștepta. -20% e mult mai bine decât -50%.
8. Nu merge cu turma fără să ai propria argumentație. Dacă o acțiune crește, dar tu nu vezi motive de cumpărare, nu o face doar pentru că sunt mulții alții care o cumpără.
9. Nu cumpăra atunci când prețul a crescut foarte mult. De obicei asta e momentul în care investitorii mari încep să vândă acțiunea.
10. Nu cumpăra acțiunile ale unor companii plătesc un dividend foarte mare, fără să te asiguri că acel dividend provine din activitatea obișnuită și nu din vânzarea de active și reducerea de costuri care pe termen lung influențează rezultatele financiare ale acestora.