Sunt credite pentru tot poporul si fara Prima Casa

Vad pe diverse bloguri si forumuri destule discutii legate de programul Prima Casa. Unii se inghesuie sa prinda creditul, caci poate se termina fondurile si raman fara oportunitatea de a cumpara o casa, altii scriu adevarate poeme despre prabusirea pietei imobiliare inevitabile, in opinia lor, odata ce Prima Casa se va termina.

Acum, ca de obicei, adevarul e undeva la mijloc. Acum cateva luni cand am facut calculele, mai erau destui bani pentru Prima Casa. Pe de alta parte, sa privim imaginea de ansamblu – cand intri intr-un credit ipotecar, ar fi de dorit sa iti faci calculele legate de gradul de indatorare. Teoretic ar trebui sa ai deja niste bani economisiti. Da, e mai simplu sa cumperi cu un avans de numai 5%, mai ales ca Regulamentul BNR impune 25% avans pentru celelalte tipuri de credite ipotecare in euro.

Poate a venit timpul ca romanii sa inceapa sa gandeasca si in moneda in care obtin veniturile, adica in lei. Un avans de 15% e unul normal si care nu ar trebui sa fie o piedica in calea celor care isi permit sa isi faca un credit.
Ca si in cazul creditelor in valuta, rata dobanzii la creditele in lei e legata de dobanda de referinta (ROBOR in cazul acesta), la care se adauga o marja. Marja este comparabila, sau in unele cazuri mai mica decat aceea la creditele in euro. Totusi, creditele in lei sunt mai scumpe, pentru ca dobanda de referinta ROBOR e mai mare.

Citeste si:  Ce este un IFN si cum se diferentiaza de banci

De aici incep insa calculele.

Primul e legat de riscul valutar, de posibilitatea ca moneda in care iti incasezi veniturile sa se deprecieze comparativ cu aceea in care ai creditul. Deocamdata nu vad nici un motiv pentru o depreciere semnificativa a leului comparativ cu euro, dar nici pentru o apreciere. Probabil leul se va incadra intr-o banda destul de ingusta de fluctuatie, fara o volatilitate ridicata.

Totusi, criza nu-i incheiata, asa ca pot aparea surprize mai putin placute pentru monedele tarilor emergente, care sunt cele mai expuse (da, nu e neaparat firesc, dar asta e piata financiara, trendul de dat de fluxurile mari de bani care evident apartin investitorilor externi).

Cel mai important element este dobanda de referinta. Creditele in euro sunt mai ieftine si datorita faptului ca EURIBOR se afla la minime istorice. Pe termen nu foarte lung situatia se va schimba si se va reflecta direct in costul creditelor.

Pe de alta parte ROBOR se afla pe un trend de scadere, in principal datorita reducerilor succesive de BNR a dobanzii de politica monetara. Trendul va continua, atat timp cat inflatia se afla la nivele joase, iar intentia bancii centrale este una clara de a incuraja creditarea in lei.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment