Cine poate obține un împrumut bancar de peste 100.000 de lei?

Normele de creditare au fost din nou modificate de către Banca Națională a României, la aproximativ zece ani distanță de la ultima modificare a gradului de îndatorare. Noul regulament, ce va fi impus și instituțiilor nebancare, va face ca numărul de împrumuturi să scadă, deoarece veniturile ar trebui să fie mai mari, pentru ca persoana ce dorește creditarea să fie eligibilă.

Banca Comercială Română a redus din riscurile pe care le poate aduce un credit bancar, prin coborârea pragului de îndatorare. În urma unei decizii luate în cursul lunii curente, gradul de îndatorare a scăzut, procentual, la doar 40% din venitul net, față de valoare sa precedentă de 60%. Astfel, numărul persoanelor cu venituri mici care vor accesa credite va scădea semnificativ, fiind de așteptat ca instituțiile ce oferă împrumuturi să solicite venituri mai mari solicitanților de credite.

Deși se va reduce birocrația, prin eliminarea unor criterii ce se utilizau înainte de intrarea în vigoare a acestei prevederi, măsura nu este văzută cu ochi buni de către investitori. Instituțiile nebancare sunt cele care vor avea de suferit, deoarece, de cele mai multe ori, interesul acestora este acela de a acorda credite ce nu vor fi achitate la timp, deoarece dobânzile acestora sunt unele enorme.

Criteriile vor influența nivelul sumei maxime ce va putea fi obținută de către un client, aceasta urmând să fie direct proporțională cu venitul lunar obținut de solicitant. Dacă în urmă cu câteva zile o familie cu venituri de 5.000 ar fi putut obține un credit de 90.000 de lei pe o perioadă de 40 de luni, același credit va putea fi obținut doar pe o perioadă de minim 60 de luni, după aplicarea noilor prevederi.

Citeste si:  Credit rapid online: ce site alegem?

De ce venituri este nevoie pentru a obține un credit de peste 100.000 de lei?

Pentru a putea aplica pentru orice tip de credit, indiferent de valoarea sa, solicitantul trebuie să aibă o sursă de venit constantă. În funcție de salariul/veniturile solicitantului sau ale familiei, suma maximă ce poate fi împrumutată diferă. În cazul sumelor mai mari de 80.000-90.000 de lei, majoritatea băncilor vor solicita o garanție. În cazul unui împrumut de nevoi personale în valoare de 90.000 de lei, la momentul actual, dacă banca va impune un grad de îndatorare de 40%, eligibili vor fi doar cei ale căror venituri lunare trec de 3.750 lei.

În condițiile actuale de salarizare, mai puțin de 15% dintre români îşi vor permite un împrumut de nevoi personale mai mare de 80.000 de lei. Persoanele ce obțin venitul minim garantat (1.162 net) vor putea lua un împrumut în sumă maximă de 27.500 lei, pe o perioadă de 84 de luni (7 ani).

Șansele de împrumutare a unei sume de peste 100.000 sunt unele mult mai mici. În cazul creditelor imobiliare sau a celor în programul „Prima Casă”, datorită dobânzilor ceva mai mici, dar și a perioadelor mult mai lungi de acordare, un salariat cu venit minim va putea primi 85.000 de lei, pe o perioadă de 30 de ani.

Citeste si:  De ce sa alegi un credit online?
Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment