Strategii de investiții pentru deflație

Un comentariu la o altă postare ridică întrebarea referitoare la deflație – ce este ea și cum putem investi în acest caz? Vom face apel la teorie, căci în România abia acum s-a ridicat problema și spre deosebire de alte țări nu putem afirma că avem experiență în astfel de situații.

Deflația reprezintă o scădere a prețurilor bunurilor și serviciilor, fiind generată fie de scăderea ofertei de bani din economie (reducerea creditului), fie de scăderea cererii publice sau private, care poate fi datorată și reducerii investițiilor și măsurilor de austeritate.

Aparent pentru consumatori deflația e un lucru bun, dar pe termen lung ea determină reducerea profitului societăților comerciale, reducerea salariilor și creșterea șomajului. Luați exemplu de la recenta cădere a prețurilor de pe piața imobiliară – cumpărătorii au așteptat prețuri mai mici. Acest comportament se poate extinde la majoritatea bunurilor în caz de deflație.

În zona euro Indicele Prețurilor de Consum a avut o scădere anuală de 0,1% în luna septembrie, dată însă în mare măsură de scăderea prețurilor petrolului, căci fără acesta celelalte bunuri de bază au înregistrat o mică creștere a prețurilor. Băncile centrale fixează în general o țintă anuală a inflației de 1,5 – 2%, care se consideră a fi benefică pentru economie și indicator al funcționării normale a acesteia.

Citeste si:  De ce scade pretul aurului?

Atunci când prețurile scad, dar cererea se menține constantă sau chiar crește nu putem vorbi de deflație și de efectul său asupra economiei. Totuși să nu uităm că dobânzile de referință sunt la minime istorice, iar programele cantitative au adus mii de miliarde de euro și dolari pe pieței, iar cu toate acestea prețurile scad. Economia e departe de a fi intrat pe un trend crescător, iar în cazul deflației sunt prea puține măsuri suplimentare pe care o bancă centrală le poate lua.

Noile realități economice – accentul pus pe austeritate, reducerea creditului după ce zeci de ani statele și consumatorii au trăit pe datorie și scăderea natalității și accentuarea dezechilibrelor demografice în țările dezvoltate nu par a aduce perspective economice excelente.

Companiile europene încearcă să penetreze piețele emergente, în căutarea a noi consumatori, iar acele dezechilibre demografice se pare că se intenționează a fi acoperite chiar cu prețul unei imigrații foarte ridicate – e de discutat mai mult pe tema asta, dar în esență câștigul poate veni doar din adaptarea la stilul de viață și valorile europene.

Să vorbim puțin și despre investiții – cash is the king în vremea deflației. O variantă interesantă ar fi însă obligațiunile companiilor solide sau titlurile de stat, care plătesc dobândă fixă pe termen lung. În domeniul bursier merită urmărite companiile cu un grad scăzut de îndatorare și care furnizează bunuri sau servicii al căror consum e independent de evoluția economică. Dacă acestea au și o politică constantă de dividende, lucrurile sunt excelente.

Citeste si:  Ciclurile pietei imobiliare

Momentan sunt prea multe variabile, dar nu pare că economia va intra într-un proces deflaționist pe termen lung. Cu toate acestea, e bine să ne uităm periodic și la indicatori care țin de evoluția cererii, extrem de relevanți în această situație.

Voi ce investiții împotriva deflației recomandați?

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment