Investiția în acțiuni pentru dividend – o strategie eficientă

Bursa înseamnă evoluții liniare, dar și creșteri și scăderi abrupte, adrenalină, nervi, fericirea atunci când portofoliul tău crește. Un speculator trăiește toate aceste senzații, dar lucrurile pot fi și puțin diferite. Ce trebuie să faci? Foarte simplu – să îți construiești un portofoliu format din acțiuni plătitoare de dividend. Nu spun că am făcut asta, dar e o soluție de abordat pentru toți cei care vor să aibă un cash-flow stabil din bursă.

Probabil toți ați auzit de Warren Buffett, un bătrânel simpatic, care trăiește după principiul că un costum chinezesc de 200 de dolari e la fel de bun ca un Armani. Omul e miliardar, deci nu lipsa banilor ar fi problema lui. Doar portofoliul propriu îi aduce câteva zeci de milioane de dolari anual. Deși mulți l-au luat în derâdere în perioada crizei, strategia pe care a implementat-o de zeci de ani l-a îmbogățit nu doar pe el ci și pe acționarii celebrului său fond Berkshire-Hathaway.

Strategia de care vorbeam se bazează pe faptul că dividendele îți aduc un venit stabil în timp, nu îți rămâne decât să identifici acele companii plătitoare de dividende, care au perspective economice bune și să îți consolidezi deținerile în timp. Mai e nevoie doar de un mic pas – reinvestește banii din dividende în acțiuni și crește-ți și pe calea asta valoarea portofoliului.

Citeste si:  Deschide acum o pensiune in Predelut

Bineînțeles că nu e un lucru atât de simplu, trebuie să anticipezi ce sectoare economice vor merge bine (cine se gândea în 2007 că băncile vor ajunge pe pierdere?), să ai un pic de viziune, să te uiți la evoluția societății, a economiei și chiar la evoluția demografică, pentru a anticipa puțin nevoile populației care se vor reflecta în evoluția situației financiare a companiilor.

Există și în acest caz o soluție – diversificarea, nu te expune niciodată pe un singur sector. Ia în calcul că sunt unele sectoare liniare, dar care merg totuși și în situații de criză, cum ar fi utilitățile. Identifică posibilele schimbări ale ciclului economic și adaugă cu curaj poziții noi în portofoliu, fără a aștepta ca toată lumea să îți valideze alegerea și să crească prețul unei acțiuni pe care o urmărești de multă vreme.

În principal, atunci când alegi acțiuni pentru dividend ia în calcul câțiva factori:

  • compania are o politică constantă de plată a dividendelor și un grad destul de ridicat de repartizare a profitului către acționari (sunt destule companii care au în politica lor o împărțire continuă a profitului cu acționarii);
  • compania a realizat profituri în mod constant și nu s-au plătit dividende doar 1-2 ani ca urmare a unor conjuncturi favorabile;
  • compania are un grad scăzut de îndatorare, căci acele datorii vor trebui plătite și atrag în plus și cheltuieli cu dobânzile;
  • compania înregistrează profituri din exploatare constante și nu are rezultate favorabile doar datorită profitului financiar sau extraordinar;
  • dividendele au un trend continuu de creștere.
Citeste si:  Cumperi sau stai cu chirie?

Cât de atractiv e dividendul unei companii? Simplu – calculează randamentul dividendului (dividend/prețul de piață al unei acțiuni). Cu dobânzi la depozite de 2%, parcă un 4-5% e deja atractiv, nu?

Nu cumpăra totuși compania în orice situație. Câștigurile la bursă provin și din diferența dintre prețul de vânzare și cel de cumpărare. Uită-te ce raport preț/câștiguri pe acțiune (PE) are comparativ cu societăți din același sector. Indicat este ca PE să fie cât mai mic, sau cel puțin să se încadreze în limitele sectorului de activitate.

Mai trebuie să știi un amănunt – există o dată ex-dividend (dată de la care cei care dețin acțiuni nu mai primesc dividende până la anul următor), iar atunci poate fi o perioadă interesantă de cumpărare.

Voi după ce criterii alegeți acțiunile din portofoliu?

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment