Moldova Agroindbank vinde din acțiuni, pentru o sumă cu multe zerouri

După numeroase încercări de vânzare a unor pachete de acțiuni, principala bancă comercială de pe teritoriul Moldovei a reuşit să găsească un cumpărător pentru o parte dintre active, tranzacția fiind efectuată în primele zile ale lunii septembrie. Ținând cont de durata foarte lungă până la perfectarea vânzării, tranzacția este puțin neașteptată.

Agenția de Servicii Publice este instituția guvernamentală care a achiziționat cele două pachete de acțiuni de la Moldova Agroindbank, în schimbul cărora a achitat suma de 450 de milioane de lei. Pachetele reprezintă un total de 41% din totalul activelor băncii.

Cu mai puțin de o lună înaintea perfectării acestei tranzacții, Ministerul Finanțelor semna un precontract de vânzare al aceloraşi pachete către trei bănci internaționale. Este vorba despre Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Horizon Capital și Invalda, o importantă societate de investiții din Lituania.

Moldova Agroindbank se află în continuarea într-un litigiu cu Banca Națională a Moldovei, acțiunile în instanță luând naştere în anul 2016, după ce reprezentanții BNM au depus contestații la achiziția a 40% dintre acțiunile băncii Moldova Agroindbank, de către acționari care ar fi avut legături cu Veaceslav Platon, un om politic extrem de controversat. Procesele dintre cele două instituții continuă să se desfășoare, după ce, o primă decizie a dat dreptate Băncii Centrale.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment