Interesantă întrebare – teoretic când ai încredere într-o companie și în soliditatea sa financiară, orice moment de scădere, ca să nu vorbim de cele mai ample, sunt ocazii de cumpărare.
China e o poveste interesantă – scăderi de 22% ale indicilor în 5 ședințe consecutive de tranzacționare, scăderea începând cu luna iunie fiind de 43%.
În perioada iunie 2014 – iunie 2015 indicele bursei de la Shanghai a crescut cu 150%. Simplu, acțiunile au devenit un sport de masă, la fel ca bulbii de lalele acum câteva sute de ani în Olanda, ca terenurile în Japonia mai ales, ca imobiliarele în România și nu numai, iar exemplele pot continua.
Toate sunt ciclice, poveștile de genul ăsta nu dispar niciodată. În lumea bursieră se știe – cumpără când nu cumpără mai nimeni și vinde atunci când la colțul străzii sau la coafor auzi că se vorbește despre bursă. Nu merge cu turma, fii inteligent.
Și prăbușirile de anii trecuți ne-au învățat niște lecții, oricât de solidă ți se pare o companie, nu cumpăra la prima scădere, așteaptă să se liniștească zig-zagurile indicilor, să scadă volatilitatea. Ai curaj însă să cumperi atunci când scăderile mari s-au liniștit. Mulți au pierdut când au cumpărat în grabă la primele scăderi, cum mulți au pierdut oportunitatea de a își dubla banii pentru că nu au cumpărat atunci când lucrurile erau așezate după marile scăderi.
Va urma o mare criză internațională? Greu de crezut. Să nu uităm însă că indicii americani sunt destul de sus după ani de politici de relaxare cantitativă și loc de corecții există. La fel să nu uităm că banii circulă la nivel internațional, uneori aspectele economice locale ieșind din calcule – se iese de pe piețele emergente în masă, capitalurile pleacă, nu contează exact ce este acolo.
Să nu uităm că acestea sunt și momente în care îți poți consolida un portofoliu de companii valoroase, care să îți aducă dividende bune pe termen lung, la un randament foarte bun al investiției.
Nu merge cu turma, analizează și poți să câștigi.
Am scris postarea gândindu-mă la alcătuirea unui portofoliu bun de acțiuni, de ținut pe termen lung, căci frumusețea bursei este aceea că îți oferă și posibilitatea de a câștiga atunci când sunt scăderi. Vă spun din nou să luați în calcul investiția la bursă și în fonduri, când vrei câștiguri mari trebuie să accepți și riscuri pe măsură.