Introducere in universul bursei

Am început o serie de articole despre fondurile deschise de investiții, cred că ar fi cazul să vorbim și despre bursă, cel puțin la nivel introductiv. Vedeam aseară la televizor că sunt câteva milioane de români care nu știu că sunt acționari, ca urmare a acelor cupoane distribuite în anii ’90 în cadrul programului de privatizare. Asta înseamnă că mulți dintre ei nu au primit dividende sau nu știu că își pot vinde acțiunile (contra a câtorva sute de lei în cele mai bune cazuri).

Ce diferență de mentalitate între români – care habar nu au de bursă, dau dacă au auzit sunt mulți care o asociază cu piața FOREX ca urmare a reclamelor insistente făcute tranzacțiilor pe valută și între gospodăriile din vest unde majoritatea familiilor au fie fonduri mutuale, fie acțiuni, pentru că până la urmă acestea sunt investițiile și nu păstratul banilor în depozite.

Bursa este locul unde se vând și se cumpără titluri de valoare, de la clasicele acțiuni, obligațiuni și unități de fond, până la titluri în care joci pe valoarea unui activ suport (aur, petrol, indici bursieri, curs valutar) – cum sunt derivatele și produsele structurate.

Dacă ai acțiuni ești practic proprietar al unei părți dintr-o companie și ai o serie de drepturi, cele mai importante fiind dreptul la vot și dreptul la dividend. Sunt o serie de bloguri de succes americane în care oamenii explică cum trăiesc în principal din dividendele încasate de la companii. De fapt în acțiuni poți să investești speculativ, să câștigi din diferența dintre prețul de cumpărare și cel de vânzare, sau poți fi un investitor buy and hold ca și celebrul miliardar american Warren Buffett, care a identificat companii cu potențial de creștere, a cumpărat și a câștigat din creșterea valorii lor și dividende.

Citeste si:  Ce să nu faci când investești

Valoarea de piață a unei companii listate se numește capitalizare bursieră, egală cu numărul total de acțiuni înmulțit cu valoarea de piață.

Evoluția unei companii la bursă depinde atât de evoluția indicatorilor săi financiari, de evoluția economiei în general, dar și de factori politici sau de evoluțiile regionale sau internaționale.

Obligațiunile reprezintă titluri prin care statul sau companiile se împrumută și îți pot aduce dobânzi fixe sau variabile, fiind emise pe termen mediu sau lung. Dacă nu vrei să le păstrezi până la scadență le poți vinde la bursă.

Ca să intri pe bursă trebuie să lucrezi cu o casă de brokeraj (societate de servicii de investiții financiare).

Cine sunt domnii din imagine? Ursul e simbolul unei burse în scădere (bear) și taurul (bull) reprezintă o piață aflată pe trend ascendent. Bursa presupune coexistența celor doi și trebuie să vă deprindeți să tranzacționați în ambele situații. Pe scădere poți câștiga din cumpărarea de instrumente prin care pariezi pe această evoluție (derivate și produse structurate).

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment