Rezumat:
O institutie financiara nebancara are o activitate reglementata de Banca Nationala a Romaniei si poate acorda imprumuturi mici, rapide, pe o perioada scurta de timp, pentru nevoile presante, cu minimum de acte solicitate.
Diferit de un credit bancar, un împrumut aprobat de o Instituție Financiara Nebancara sau IFN poate fi solicitat si acordat in regim de urgenta. In acest material iti prezentam diferentele dintre IFN si banca sa poti lua cea mai buna decizie pentru tine.
IFN – ce este si de ce sa il alegi
Un IFN este o institutie creditoare nebancara cu activitate legala. Creditele IFN sunt destinate acoperirii rapide a unor nevoi financiare urgente, motiv pentru care valoarea imprumuturilor nu este foarte mare, vorbim aici de sume mici de bani. Nevoile personale pot fi satisfacute cu un astfel de imprumut, totul fiind posibil 100% online.
Creditele IFN si avantajele acestora sunt multiple. Pentru solicitarea unui imprumut de tip IFN nu sunt cerute garantii, iar conditiile minime impuse sunt usor de indeplinit atat de angajati, cat si de catre pensionari.
Conditii de accesare credit IFN
Daca ai venituri lunare ce pot fi dovedite cu documente și act de identitate valabil deja esti cu un pas mai aproape de solicitarea unui imprumut IFN. Cererea si acordarea se pot face online, prin cateva etape usoare. Datele solicitate pe site sunt confidentiale, iar din contul de client poti afla tot ceea ce trebuie sa stii pentru a rambursa imprumutul la finalul perioadei contractuale.
Printre cerintele obligatorii se numara: resedinta in Romania, varsta cuprinsa intre 20 si 70 de ani, existenta unui cont bancar valabil cu un card activ atasat acestuia, fara datorii active, utilizarea serviciul de internet banking.
Cum se diferențiază un IFN de banci
Tot procesul de creditare IFN se poate realiza online, fara deplasare la ghiseu, asa cum se intampla in cazul unor banci. Acest lucru presupune scurtarea procesului decizional, rapiditate si rezolvarea urgenta a problemei financiare.
Prin solicitarea actului de identitate scanat si a extrasului de cont bancar pe o perioada de la o luna pana la trei luni din contul de salarizare, pensie si/sau alte beneficii – nu mai exista birocratie coplesitoare, asa cum se poate intampla in cazul institutiilor bancare.
La imprumutul IFN nu ai comision sau taxa de administrare a creditului sau a contului pentru suma acordata, nu sunt aplicate taxe pentru rambursarea inainte de termen si nici nu este valabil un comision sau taxa pentru analiza dosarului.
Atat in cazul unui credit IFN, cat si in situatiile solicitarii unui imprumut bancar sunt conditii contractuale care trebuie respectate pentru a nu se ajunge la penalitati.
Inainte de a solicita un imprumut de tip IFN trebuie sa ai toate informatiile necesare, niciun aspect nu trebuie sa fie neclar. Daca ai nelamuriri fata de suma de plata cu dobanda aferenta sau de aplicarea comisionului, raportat la suma pe care o doresti, cel mai bine este sa vorbesti cu consilierii institutiei creditoare.
Rambursarea creditului IFN
Contractul de imprumut cuprinde suma solicitata, dobanda aferenta, valoarea totala de rambursat si data scadenta. Returnarea creditului IFN se face in aceeasi moneda in care a fost acordat, iar rambursarea anticipata, in orice moment, nu prevede plata niciunui comision sau compensatie si platesti dobanda pentru suma utilizata pana la acel moment.
Ca si in cazul contractelor de creditare bancare si pentru un imprumut de la o institutie nebancara intarzierea in plata sau neindeplinirea obligatiilor de rambursare atrag dobanda penalizatoare.
Amanarea imprumutului pentru 30 de zile este o alta optiune daca nu ai banii la finalul perioadei contractuale, cu plata unei taxe de prelungire.
Nereturnarea banilor imprumutati iti poate afecta bonitatea, iar procedurile pentru solicitarea unui credit la alte entitati financiare pot fi ingreunate.
De asemenea, neindeplinirea obligatiilor de plata poate determina alocarea imprumutului tau unor terti.
Un IFN acorda credite rapide, online, pentru sume mici, cu minimum de acte, in timp ce un imprumut bancar este mai greu de obtinut. Contractul de creditare IFN trebuie respectat de ambele parti, iar daca banii nu sunt rambursati la timp sunt calculate penalitati pentru fiecare zi de întârziere.