Creditul prin programul “Prima Casă” sau creditul ipotecar. Ce alegem?

Absolut oricine are nevoie, la un moment dat, de un împrumut bancar. Fie că e vorba de o problemă de ordin financiar peste care nu putem trece, fie că ne dorim să ne achiziționăm un autoturism sau un apartament, uneori singura opțiune rămâne un ajutor financiar. Instituțiile bancare din România oferă multiple tipuri de împrumuturi.

Pentru achiziția unui apartament, există diferite tipuri de împrumuturi, cele mai accesibile şi mai importante dintre acestea fiind creditul ipotecar şi creditul luat prin programul “Prima Casă”. Diferențele sunt unele relativ mari, iar avantajele şi dezavantajele fiecărui tip de credit vă sunt prezentate în acest articol.

Creditul ipotecar/imobiliar.

Cumpărarea unei locuințe se poate realiza prin contractarea unui credit imobiliar, majoritatea băncilor oferind astfel de împrumuturi. Avantajul principal este reprezentat de posibilitatea de a vinde apartamentul, înainte de achitarea integrală a împrumutului, în baza unui acord făcut cu banca.

Avantajele unui credit ipotecar:
– achitarea pe termen mai lung a ratelor (35 de ani, față de doar 30 de ani, în cazul unui împrumut “Prima Casă”)
– se pot obține astfel de împrumuturi şi pentru renovarea spațiului locativ;
– se poate obține un astfel de credit şi pentru o refinanțare;
– venitul minim de 1.100 RON;
– grad de îndatorare flexibil, în funcție de numărul de persoane aflate în întreținere;
– posibilitatea de a rambursa anticipat suma datorată.

Citeste si:  Prima Casa continua

Dezavantajul unui credit ipotecar:
– avans de 15% în lei şi de 40% la împrumuturile în euro;

Deşi poate fi considerat un dezavantaj, faptul că apartamentul poate să fie vândut poate reprezenta şi un avantaj. Cu toate acestea, în cazul unui credit ipotecar neplata ratelor în mod cert ar fi o alegere extrem de proastă, riscurile fiind unele mari.

Creditul obținut în programul “Prima Casă”

Programul “Prima Casă” este alternativa la creditul ipotecar, condițiile fiind însă altele. În cazul programului “Prima Casă”, debitorul trebuie să nu dețină un alt apartament, dar şi să aibă la dispoziție suficienți bani, pentru achitarea avansului de 5% din valoarea creditului. Acesta este principalul avantaj al acestui credit, suma ce trebuie achitată înainte fiind de minim trei ori mai mică decât în cazul unui credit ipotecar.

Condițiile de eligibilitate sunt relativ asemănătoare între cele două credite, intervalul de vârstă fiind de 18-65 de ani, în timp ce salariu pe care debitorul trebuie să îl obțină este unul minim. De asemenea, vechimea minimă în muncă solicitată de bancă este de doar un an, cu minim trei luni lucrate la actualul loc de muncă, în cazul ambelor credite.

Avantajele unui împrumut prin programul “Prima Casă”:
– taxe notariale mici;
– venitul minim de 1.100 RON;
– o dobânda mică (ROBOR la trei luni + marja băncii, care poate să fie de maxim 2%);
– avansul de doar 5%.

Citeste si:  Sunt credite pentru tot poporul si fara Prima Casa

Dezavantajele unui împrumut “Prima Casă”:
– numărul mare de documente necesare;
– perioada lungă până la analiza dosarului de către FNGCIMM;
– interdicția de vânzare (un apartament achiziționat nu va putea să fie pus la vânzare decât după cinci ani);

Related Posts

Add Comment