Ne calaresc strainii, sau cel putin asta reiese dintr-un articol al Capital, citand surse din interiorul sistemului bancar care considera ca BNR a pierdut controlul pietei valutare.
Vorbe mari, ce poti sa spui. Intr-un an in care BNR si MFP au de rambursat peste 4 mld. euro in contul datoriei FMI nu este atat de rau ca aceasta sa se faca mai ieftin. Un mare plus si pentru populatie, ale caror rate la credite sunt exprimate in euro, ca sa nu mai vorbim de majoritatea facturilor. Din toate astea au de castigat si bancile, care spera intr-o atenuare a cresterii creditelor neperformante.
Bineinteles, o apreciere puternica a leului dezavantajeaza in primul rand exportatorii, care se vad pusi in situatia de a-si vinde mai scump produsele pe pietele externe, in contextul in care o mare parte a costurilor de productie este exprimata in lei. De aici cercul vicios care se poate crea, reflectandu-se in profitabilitatea companiilor, nivelul impozitelor si taxelor platite si in cele din urma in posibilitatea mentinerii salariilor platite.
Pana anul trecut, leul a fost una dintre cele mai stabile monede, putini speculatori indraznind sa se lupte in piata cu BNR, aflata la adapostul rezervelor sporite de imprumutul FMI. A existat insa si reversul medaliei, leul nu s-a apreciat sustinut in perioadele in care monedele din regiune inregistrau acest trend.
Momentan, factorii pro leu sunt: conjunctura pietelor financiare internationale (apreciere EUR fata de USD), diversificarea investitiilor institutionalilor straini, nivelul dobanzii la leu, perspectiva unor investitii directe in economia romaneasca si mai ales includerea titlurilor de stat romanesti in indicele JP Morgan. Ca factori de risc: evolutia economiei care cel putin deocamdata nu sustine aprecierea leului, rambursari ridicate in contul datoriilor FMI, o parte urmand probabil sa fie refinantata si situatia incerta a economiei europene.
Pana la inregistrarea unei cresteri economice ca principal factor fundamental, mi se pare mai degraba fazabil un scenariu cu euro in jurul a 4.4 lei, decat unul la 4.2 lei.