10 lucruri despre investitia in aur

Am spus deja ca nu sunt un fan al investitiei in aur.

Sunt totusi multi cititori interesati de acest tip de investitie, asa ca e bine sa sintetizez informatiile din articolele anterioare si sa adaug altele noi.

1. Pretul aurului creste de peste 10 ani, insa sunt multi care nu vad in el o bula si asteapta in continuare randamente semnificative pe acest activ. Probabil pana cand economiile nu vor avea un trend clar de crestere si nu va fi mai clar impactul programelor QE ale FED si BCE, aurul va creste in continuare, dar e greu sa nu te uiti la pret si sa nu iti amintesti de curbele descrise de pietele bursiere sau de imobiliare. La vremea lor aveau o poveste la fel de atractiva si prea putini se asteptau la scaderile care au urmat.

2. In aur poti sa investesti fie direct si sa-l detii fizic, fie indirect prin intermediul activelor financiare care il au la baza. Mai multe detalii aici. La moda sunt de exemplu Gold ETF, fonduri care cumpara aur din banii stransi de la investitori, insa in Romania nu functioneaza nici unul.

3. Detinerea fizica a aurului poate presupune costuri de depozitare si are o lichiditate scazuta. Uneori, in functie de contractul pe care il ai cu banca, revanzarea sa se face la preturi inferioare pietei, iar randamentul este redus.

Citeste si:  Cum sa iti deschizi un magazin online gratis

4. Codul fiscal prevede faptul ca nu se plateste TVA in cazul aurului pentru investitii fizic si prevede unele conditii care trebuie indeplinite in acest sens. Atunci cand investesti in aur activ financiar nu se plateste TVA in nicio situatie.

5. Se spune despre aur ca ofera o protectie buna impotriva inflatiei. Statistica ne-a demonstrat ca teoria este valabila doar pe termen lung, aurul inregistrand in trecut perioade lungi de stagnari sau scaderi. Citeste detalii aici.

6. Aurul ramane in primul rand un simbol, doar 10% din cererea mondiala fiind indreptata catre tehnologie si 43% bijuterii.

7. Peste jumatate din cererea de aur pentru bijuterii provine din India si China, incetinirea economiilor lor putand avea efect si asupra acesteia.

8. Bancile centrale devin din ce in ce mai active la cumparare de aur, acesta fiind din ce in ce mai preferat ca activ de rezerva. Daca pana in 2009 acestea au fost vanzatori neti, fiind nevoie de un Acord intre o serie de banci centrale pentru a limita cantitatea de aur vanduta anual la 400 tone, situatia s-a schimbat odata cu criza economica.

9. Top 10 al bancilor centrale din punctul de vedere al detinerilor de aur este: 1. SUA 8133,5 tone, 2. Germania 3395,5 tone, 3. Italia 2451,8 tone, 4. Franta 2435,4 tone, 5. China 1054,1 tone, 6. Elvetia 1040,1 tone, 7. Rusia 936,7 tone, 8. Japonia 765,2 tone, 9. Olanda 612,5 tone si 10. India 557,7 tone.

Citeste si:  Investitii lichide vs. investitii nelichide

10. Aurul ramane doar o investitie, asa ca trebuie sa-ti diversifici portofoliul si sa nu investesti toti banii in el.

Related Posts

Add Comment