Prima Casa 5 – mai scad preturile apartamentelor?

A fost Prima Casa 1, care a adunat o multime de contestatari, dar si de fani. Programul Prima Casa pare mai degraba conturat pentru a sprijini sectorul bancar, cel al constructiilor beneficiind mai putin de el, cata vreme s-a acceptat si achizitionarea apartamentelor vechi.

Prima Casa 2, 3 si 4 au venit ca o continuare fireasca. Este aproape certa continuarea programului si anul viitor.

Pana in octombrie 2012 au fost acordate 74426 garantii, valoarea finantarii fiind de 2 917 mil. euro.

Intre februarie si octombrie s-au acordat 18000 garantii, finantarea fiind de 700 mil. euro, rezultand un pret mediu de achizitie de aproximativ 40000 euro.

In octombrie mai erau disponibile 300 mil. euro, urmand ca probabil jumatate din acestea sa se reporteze, asa cum prevede proiectul de Hotarare de Guvern pentru anul viitor. In plus, se va acorda un plafon nou de 200 mil. euro.

Rezulta pentru 2013 o finantare certa disponibila de 700 mil. euro, suficienta pentru mai mult de jumatate de an.

Garantiile acordate se regasesc in nivelul datoriei publice, insa suma nu este, cel putin pentru moment, importanta.

Cat vor mai scade preturile apartamentelor? Eu cred ca maxim 10 -15%. Statul va garanta probabil programul atat cat este nevoie, pentru ca altfel o finantare directa a bancilor ar fi mult mai consumatoare de resurse. In plus, cred ca apartamentele vor deveni din nou tinta de investitii, pentru ca sunt destui romani care prefera investitiile tangibile.

Citeste si:  In ce cazuri poti apela la un credit imediat?

Cu dobanzi bancare uneori aproape real negative si cu banci centrale in zona euro si in SUA care cred ca pot rezolva riza financiara prin tiparirea de bani, cei care stau pe cash vor cauta oportunitati de investitii.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment