Porti lentile de contact? Iata 20 sfaturi pentru intretinerea corecta a acestora

Intretinerea corecta a lentilelor de contact este importanta pentru prevenirea problemelor de sanatate. Tipul de lentile pe care le porti influenteaza efortul pe care trebuie sa il depui pentru ingrijirea acestora. Lentilele de unica folosinta nu necesita nici un fel de intretinere, in timp ce lentilele conventionale moi implica cea mai multa atentie. Iata cele mai importante recomandari din partea specialistilor.

  1. Inainte de manipularea lentilelor de contact, asigura-te ca ai mainile curate spalandu-ne bine cu un sapun bland si cu apa calduta. Foloseste sapunuri fara parfum, uleiuri sau lotiuni care pot forma o pelicula persistenta pe maini, care va fi transferata pe lentile.
  2. Usuca mainile la aer sau cu un prosop curat, care nu lasa scame.
  3. In cazul lentilelor de contact cu utilizare extinsa, noteaza cand ai inceput sa le porti, ca sa nu incurci lucrurile. Nu e indicat sa prelungesti perioada de utilizare, nici macar cu o zi.
  4. Nu dormi cu lentilele de contact decat daca porti modele care permit in mod special acest lucru. Atunci cand ai ochii inchisi, aportul de oxigen este si mai mult redus, ceea ce poate determina afectarea corneei. Alege o pereche de lentile cu purtare continua daca vrei sa eviti aceasta etapa.
  5. Dacă folosești fixativ sau alte spray-uri pentru par, aplica-l inainte de a-ti pune lentilele.
  6. Aplica machiajul dupa ce ti-ai pus lentilele de contact. Scoate lentilele inainte de a incepe sa te demachiezi.
  7. Unele lentile de contact au nevoie de produse speciale de ingrijire si dezinfectare. Foloseste, intotdeauna, produsul recomandat de catre specialist. Indemnul este valabil si in ceea ce priveste picaturile pentru ochi sau solutiile de curatare enzimatica disponibile pe piata. Unele produse oftalmice nu sunt adecvate pentru persoanele care poarta lentile de contact.
  8. Nu folosi niciodata alte lichide in afara celor special dedicate pentru curatarea lentilelor de contact. Apa, indiferent de sursa, nu trebuie sa intre in contact cu lentilele deoarece le poate contamina cu germeni care sa determine infectii oftalmologice serioase.
  9. Pentru curatarea corecta a lentilelor de contact aseaza-le, cate una pe rand, in palma. Pune cateva picaturi de solutie de curatare si apoi freaca-le delicat cu degetul aratator al celeilalte maini, pentru a indeparta orice depuneri de pe suprafata lor.
  10. Curata lentilele de contact dupa fiecare utilizare.
  11. Foloseste lentilele de contact fara a depasi perioada recomandata in cazul sortimentului ales.
  12. Lentilele de contact sunt obiecte de uz personal care nu se imprumuta; nerespectarea acestei reguli poate conduce la aparitia unor infectii grave.
  13. Atunci cand folosesti solutia pentru curatare, nu lasa varful recipientului sa atinga nici o suprafata deoarece se poate contamina cu microbi.
  14. In cazul in care te confrunti cu simptome de xeroftalmie, discuta cu medicul in legatura cu picaturile oftalmice pe care ti le recomanda, compatibile cu purtarea lentilelor de contact.
  15. Nu purta niciodata lentilele de contact daca ochii sunt iritati. Discuta mai intai cu medicul si urmeaza-i instructiunile.
  16. Megi imediat la medic daca vederea este, brusc, incetosata, daca apare disconfort, durere, edem, roseata sau orice alt semn de infectie.
  17. Nu inota cu lentilele de contact, chiar daca porti ochelari speciali pentru inot. Exista intotdeauna riscul de contaminare in dus, piscina, lac, mare, jacuzzi etc.
  18. Asigura-te ca respecti recomandarile legate de intretinerea casetei de depozitare a lentilelor. O caseta incorect curatata va contamina si lentilele.
  19. Nu refolosi niciodata solutia de curatare; exista un risc important de infectie, iar eficienta acesteia este mult alterata.
  20. Nu folosi solutia de curatare dincolo de termenul de valabilitate indicat pe ambalaj. Nu folosi solutia de curatare daca flaconul a fost desigilat de mult timp: majoritatea produselor mentioneaza intervalul de timp, dupa desfacere, in care lichidul poate fi folosit in deplina siguranta.
Citeste si:  Actele la control - ce documente trebuie să ai permanent în mașină

Intretinerea corecta a lentilelor de contact este esentiala pentru prevenirea unor infectii severe sau a aparitiei de leziuni la nivelul corneei. Asigura-te ca respecti toate recomandarile specialistului si instructiunile producatorilor de lentile si de solutii de curatare.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment