Afacerile cu aluni sunt o oportunitate agricola relativ noua in Romania dar profitabila si de mare perspectiva.
Pretul unui kilogram de alune se vinde in ziua de azi cu 2, pana la 10 euro iar productia la hectar poate sa ajunga pana la aproximativ 8 000 kg ceea ce poate transforma o plantatie de aluni intr-o afacere extrem de profitabila.
Alunele sunt o delicatesa in orice colt al lumii, nu doar ca sunt delicioase si intra in componenta unor produse finite (ciocolata, crema, prajituri, etc.) dar au o multime de proprietati medicale si nutritionale fiind bogate in uleiuri, proteine si vitamine.
Multi romani nici macar nu stiu cum arata un alun sau isi imagineaza ca alunii nu cresc in Romania.
In realitate alunii cresc in Romania si in salbaticie, in zonele subcarpatice, prin luminisurile padurilor.
Pentru o plantatie adevarata insa, trebuie sa cumparat arbusti de calitate de la furnizorii specializati (cum este de exemplu Tartuffo) deoarece exista mai multe specii de aluni, unele mai valoroase, altele mai ieftine, unele mai pretentioase, altele mai rezistente si asa mai departe.
In ultimii ani s-au infiintat si in Romania plantatii de aluni, judetul care detine suprematia in acest domeniu este Timisul, urmat de Sibiu, Alba, etc. o parte din aceasta productie autohtona mergand deja la export.
Cultivarea alunilor
Alunul este o planta rezistenta, bine aclimatizata, insa pretentioasa in ceea ce priveste nivelul de apa si PH-ul solului.
De regula sunt potrivite solurile din zona subcarpatica si deluroasa a tarii, terenuri care oricum nu sunt propice cultivarii cerealelor si de multe ori sunt tinute “parloaga” sau ca pasune.
Insa inainte de a infiinta o plantatie este necesara o analiza a solului pentru a determina daca este un sol potrivit pentru aluni pentru ca, desi rezistent, alunul are cateva pretentii in ceea ce priveste compozitia solului.
Investitia initiala depinde foarte mult de suprafata cultivata insa in medie ea se ridica la 2 000 – 6 000 de euro de hectar cultivat, in functie de specia de aluni aleasa.
Cultivarea alunilor, ca si plantatia de nuci, este o afacere pe termen lung. Alunii ajungand la capacitatea maxima de productie la 10 ani cand o planta poate sa produca pana la 20 de kilograme (in primii ani producand treptate din ce in ce mai mult, de la 3-4 kg pe la 3-4 ani).
Durata de viata a unui arbust de alun poate atinge si 100 de ani insa perioada profitabila ajunge undeva pe la 40 de ani.
In concluzie, afacerile cu aluni pot fi o optiune profitabila pentru gospodariile din mediul rural, din zona subcarpatica si de deal, care doresc sa inceapa o afacere de familie.