Creditul nebancar: cum se obține, care sunt avantajele sale şi ce e de făcut în caz de neplată

Facil de obținut, extrem de populare în țara noastră, creditele nebancare sunt unele dintre cele mai rapide soluții de finanțare. Creditele oferite de instituțiile nebancare sunt alegerea celor care fie au şanse reduse de a obține creditări din partea unei instituții bancare, fie îşi doresc să aibă banii în cont extrem de rapid. Atunci când suma necesară nu este una extrem de mare, iar timpul îl presează, un client va opta pentru un împrumut realizat la o instituție nebancară.

Avantajele oferite:

– modalitățile de solicitare (un credit nebancar se poate solicita la telefon sau pe internet, singurele documente necesare fiind cartea de identitate şi o dovadă de venit – documentele se transmit scanate sau fotografiate);
– viteza de procesare (de regulă, banii intră în cont în primele trei ore de la solicitare)
– aplicare rapidă (datele vor putea să fie completate pe platforma instituției, pe internet, într-un timp scurt);
– fără comision (la primul împrumut, majoritatea creditelor nebancare nu sunt însoțite de comision – cât primești, atât returnezi, cu condiția ca data scadentă să fie respectată)
– nu e nevoie de garanție;
– credit personalizabil (mai sunt cinci zile până la salariu, însă avem nevoie de bani lichizi? Putem împrumuta suma necesară pe o perioadă de cinci zile);
– returnare rapidă (în cazul unui astfel de credit, după câteva zeci de zile rambursarea este efectuată, iar creditul achitat);

Citeste si:  Ce este un IFN si cum se diferentiaza de banci

Acte necesare:

– cartea de identitate (nu sunt acceptate documente precum pașaportul sau permisul de conducere);
– document care atestă venitul lunar (sunt acceptate multiple tipuri de venit constant – fluturaș de salariu, talon de pensie, extras de cont, contract drepturi de autor, etc.);

Pentru a putea obține un credit rapid, este nevoie şi ca viitorul debitor să îndeplinească anumite condiții. Acesta trebuie să aibă cetățenie română, o sursă de venit constantă şi cel mult 70 de ani. În cazul vârstei minime, aceasta este de regulă de 18 ani.

Ce sume se pot obține?

Sumele ce pot fi obținute sunt diferite, în funcție de instituție. Cu toate acestea, majoritatea creditorilor oferă sume relativ mici, cuprinse între 100-200 lei şi 1500-2000 de lei, fiind însă şi cazuri în care pot fi obținute împrumuturi de peste 100.000 de lei.

Perioada de returnare?

Din nou, ca şi în cazul precedent, există diferențe între fiecare instituție în parte. Anumite firme sunt specializate pentru împrumuturile mici, pe termen scurt (între 1 şi 30 de zile), în timp ce altele oferă sume ceva mai mari, pe perioade lungi de timp (între 3 şi 12 luni).

Cât costă un astfel de împrumut?

De regulă, dobânda este una relativ mare (16%-19%) în comparație cu dobânzile practicate de instituțiile bancare, însă există un mare avantaj. Primul credit nu va avea niciun fel de comision, astfel că suma contractată va fi aceeași cu suma returnată.

Citeste si:  Protecția consumatorilor - credite bancare

Ce se întâmplă în caz de neplată?

Se poate întâmpla ca debitorul să nu dispună de lichidități, așadar să nu îşi permită achitarea integrată, la data scadentei. În acest caz, este recomandată contactarea firmei pentru o prelungire a scadenței sau pentru o eventuală refinanțare. În caz contrar, IFN-uri vor face tot posibilul să recupereze prejudiciul, fiind posibilă inclusiv recuperarea creanțelor prin intermediul firmelor de recuperare.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment