Cu totii cunoastem deja faptul ca Facebook intentioneaza sa isi lanseze propria criptomoneda, scopul principal fiind acela de a cumpara bunuri sau de a trimite bani cu zero comisioane aproape. Pentru a intelege mai bine complexitatea cu care vine Libra, am redactat mai jos cateva din cele mai importante explicatii legate de Libra.
Libra urmeaza sa functioneze asemeni unei criptomonede pe care o putem cumpara sau vinde in schimbul banilor, fie la puncte de exchange local (precum magazinele alimentare) fie pe exchange-uri online. Libra se va putea folosi pentru a cumpara diferite bunuri prin intermediul unor aplicatii terte sau propriului portofel furnizat de Facebook, Calibra, care urmeaza sa fie integrat in Messenger, Facebook si Whatsapp.
Insa, Facebook va controla in totalitate viitorul acestei criptomonede. Deoarece este constienta de faptul ca increderea consumatorilor in Facebook s-a deteriorat putin de-a lungul vremii, in special din cauza scandalurilor de intimitate suferite, compania a decis sa creeze Asociatia Libra, o organizatie not-for-profit care are scopul de a superviza dezvoltarea acestei criptomonezi. Pana in prezent, Facebook a reusit sa recruteze 28 de membri din diferite domenii si industrii precum Mastercard si PayPal, Coinbase, Vodafone Group sau Anchorage.
Fiecare membru fondator in parte a investit suma de minim 10 milioane de dolari pentru a se putea alatura acestei asociatii si pentru a deveni un operator de nod validator in blockchain. De asemenea, membrii primesc un vot in cadrul consiliului Asociatiei Libra si beneficiaza de dreptul de a detine o actiune proportionala investitiilor a dividendelor in interesul acumulat in rezerva Libra (in care utilizatorii platesc monede fiat pentru a primi Libra). Asociatia urmeaza sa promoveze blockchain-ul Libra open source prin intermediul propriului sau limbaj de programare botezat Move si urmeaza sa inscrie afaceri cu scopul de a accepta Libra ca plata.
Valoarea acestei criptomonede este menita sa ramana majoritar stabila, astfel incat este vorba despre un mediu bun pentru tranzactionare, intrucat comerciantii pot avea siguranta ca nu li se va plati o Libra astazi, pentru ca maine aceasta sa valoreze mai putin. Valoarea Libra este legata de un anumit numar de depozite bancare si titluri de stat de scurta durata pentru o varietate de monede internationare cu o stabilitate istorica, inclusiv dolarul, lira sterlina, euro, francul elvetian si yenul.
Pe scurt, vei plati o suma de bani si vei primi o suma de Libra pe care o vei putea cheltui la comerciantii care accepta aceasta moneda, sau in cadrul serviciilor online. Vei putea sa schimbi moneda locala pentru Libra si vice versa prin Calibra sau aplicatii de portofele digitale, precum si la distribuitori locali precum supermarket-uri sau magazine.
De fiecare data cand o persoana plateste o unitate din moneda locala, banii respectivi intra in Libra Reserve, iar o valoare echivalenta de Libra este inmanata acelei persoane. Astfel, mereu exista 100% din Libra in circulatie, colateralizata cu monedele reale din Libra Reserve. Nu functioneaza niciodata fractional.
Fiecare plata Libra va fi inscriptionata permanent in blockchain-ul Libra, care va putea procesa pana la 1,000 de tranzactii pe secunda, mult mai rapid decat cele 7 tranzactii pe secunda ale Bitcoin sau cele 15 ale Ethereum.