Oricât de surprinzător ar putea părea, românii sunt familiarizați cu monedele virtuale. Cel puțin asta reiese dintr-un sondaj realizat în cursul lunii august a acestui an de specialiștii celor de la Luno, o platformă online specializată în tranzacționarea de criptomonede.
Conform acestui sondaj, mai bine de o treime dintre români şi-ar dori să cumpere monede virtuale, în timp ce unul din zece deja deține criptomonede. O majoritate covârșitoare, de peste 97% dintre respondenți, ar fi auzit despre conceptul de criptomonede, aproape 60% dintre ei fiind familiarizați cu această nouă monedă. Dintre cei care au răspuns sondajului, aproximativ 72% au cunoștințe despre principala monedă virtuală tranzacționată, Bitcoin, în timp ce puțin sub 30% cunosc detalii despre Ether.
Reprezentanții platformei Luno sunt de părere că rezultatele dovedesc faptul că românii primesc cu entuziasm orice noi inovații sau tehnologii din domeniul digital, dar şi că gradul de cunoaştere al românilor este unul ridicat.
Investiția în monedele virtuale este considerată o afacere profitabilă de către 68% dintre cei care au răspuns sondajului, în timp ce 23% le-ar cumpăra pentru ca apoi să le utilizeze în efectuarea de plăți online. În ceea ce priveşte utilizarea criptomonedelor ca bun de transmis familiei, doar 7% s-au arătat interesați.
Mai bine de jumătate dintre respondenți şi-ar dori ca monedele digitale să poată fi utilizate pentru plata serviciilor sau bunurilor achiziționate din magazine, declarând că astfel ar putea fi convinşi să utilizeze criptomonede.
Un alt aspect important este reprezentat de securitatea pe care criptomonede o oferă. Răspunsurile la întrebarea „cât de sigure sunt criptomonedele?” nu sunt tocmai îmbucurătoare, acestea dând oarecum impresia că cei ce au răspuns sondajului nu au înțeles pe deplin întrebările. Mai puțin de o treime au declarat că au încredere în tehnologia crypto, asta deşi premergător acestei întrebări 68% considerau profitabilă investiția în această zonă. Peste 40% fie au refuzat să răspundă, fie au declarat că nu au încredere în monedele virtuale.
Mergând mai departe pe aceeaşi temă, cea a securității, aproape jumătate dintre respondenți consideră că este necesară o strategie de stopare ale atacurilor venite din partea hackerilor. La întrebarea „cum ar putea fi câştigată încrederea utilizatorilor?” 35% au considerat necesară existența unui furnizor de încredere, în timp ce 34% îsi doresc o volatilitate mai mică a valorii criptomonedelor. Doar 21% consideră necesară implicarea guvernului sau a instituțiilor financiare.
Pentru a oferi o imagine perfectă asupra respondenților acestui sondaj: 56% dintre respondenți culeg informațiile despre valutele digitale din social media, 38% de pe portaluri specializate sau din presă, 34% din familie şi 23% prin utilizarea campaniilor sociale.