Randamentele reale ce pot fi obtinute in urma achizitiei unei locuinte ca investitie, pentru inchiriere spre exemplu, sunt cuprinse intre aproximativ 4 si 7,5% afectate fiind de o serie de mai multi factori. Tipul de proprietate achizitionat, modul in care este amenajata, modul in care este administrata investitia… randamentul asteptat de majoritatea din cumparatori este de 10%, insa acest lucru este total nerealist pentru piata rezidentiala de la momentul actual.
In calitate de potentiali investitori pe termen lung ar trebui sa tineti cont de urmatoarele sfaturi oferite de catre specialistul Georgian Marcu.
Aprecierea/deprecierea proprietatii. Adica cum se va comporta proprietatea in timp, din punctul de vdere al pretului. Tipul de proprietate si zona in care se afla se va aprecia sau se va deprecia? In ultimii patru ani, preturile proprietatilor situate in centrele oraselor mari s-au apreciat cu 25% fata de cele situate la periferie care s-au apreciat cu 17%.
Rata de neocupare. Adica cate proprietati mai sunt disponibile pe piata, cate cereri exista lunar in zona respectiva. O intrebare care iti va raspunde la alte doua intrebari importante –care este marja de negociere la care trebuie sa te astepti si cat timp vei sta cu apartamentul neocupat?
Costuri operationale. Care sunt costurile care vin odata cu intretinerea proprietatii? Incepem cu cele evidente, aferente achizitiei – agent si notar, mobilare, inchiriere pana la cele care nu se vad initial insa sunt prevazute in mod express in codul civil – instalatii de interior sau pe scara, renovare fatada, etc.
O proprietate de 40 de ani va avea costuri mai mari, pe termen lung, fata de una din anii 80 sau de una noua. Randamentul real ar putea fi afectat cu 20-30%. Garsoniera beneficiaza de un randament mai bun, de un grad de neocupare mai mic dar un termen de inchiriere mai mic si un cost de reamenajare mai mare spre deosebire de un apartament de trei camere spre exemplu.
Lichiditati. Spre exemplu, ai primit o oferta de nerefuzat intr-un alt oras si ai vrea sa vinzi totul cat mai repede si sa te muti. In cat timp si cu ce costuri este proprietatea ta vandabila?
Cu un profesionist sau de unul singur? Achizitionezi o proprietate de unul singur si scapi de comisionul de 2-4% sau platesti comision si apelezi la specialisti? Beneficiezi de cunostintele necesare pentru a achizitiona o proprietate noua intr-o zona mai buna sau mergi, ca asa este la moda, intr-o zona in care potentialul de apreciere este epuizat deoarece sunt multe proprietati de inchiriat si randamentul se diminueaza? Stiai ca pe un apartament frumos amenajat poti lua o chirie cu 20% mai mare decat media pietei?
Toate aceste intrebari mai sus mentionate pot sa faca diferenta intre o investitie de succes si una facuta doar pentru a plasa niste bani undeva. Trebuie sa te informezi cu atentie inainte de a face o astfel de investitie importanta.