Planul taxării criptomonedelor: ANAF şi fuga după fonduri

După lipsa totală de austeritate din anii precedenți, dar şi din cauza incapacității de a-şi recupera creanțele de la persoanele datornice, ANAF ar părea că are în plan taxarea unor noi servicii, pentru a genera fonduri suplimentare. Cel puțin asta reiese din luările de poziție ale reprezentanților instituției. Măririle de salarii şi pensii oferite de guvernanți s-au dovedit ineficiente, însă chiar şi în această situație, sunt pregătite noi taxe.

De-a lungul ultimelor luni ale anului precedent, reprezentanții Băncii Comerciale Române au emis puncte de vedere care ar putea lăsa impresia că există un plan pentru taxarea celor care realizează tranzacții folosind monede virtuale. Încă de la apariția criptomonedelor, reprezentanții BCR s-au declarat îngrijorați de ascensiunea pe care aceste noi monede o au, inclusiv pe teritoriul României.

Problema principală a instituției bancare nu este reprezentată de faptul că criptomonedele nu sunt o monedă sigură, aşa cum îşi doresc să se creadă, ci de faptul că acest domeniu nu va putea să fie controlat prea curând de către instituțiile bancare. BCR nu îşi doreşte ca monedele virtuale şi la care băncile nu au control să devină tranzacționate, deoarece o cerere mult prea mare pentru acestea ar face ca cererea pentru moneda românească să scadă. Acest lucru ar duce la deprecierea leului în raport cu celelalte monede internaționale, valoarea sa de cumpărare urmând a scădea drastic.

Citeste si:  Bursă de tranzacționare de criptomonede, investigată de autorități

În anul precedent, BCR îşi asigura clienții că nu vor apărea alte produse riscante, care ar putea compromite clienții, dar şi sistemul bancar. Atât BCR cât şi ANAF consideră că prin impozitarea criptomonedele vor putea fi aduse sume importante de bani la buget, asta deşi afacerile şi tranzacțiile cu monede virtuale nu au atins deloc un prag ridicat, în România. La acest moment, tranzacțiile de criptomonede nu sunt declarate fiscal, astfel că nu pot fi impozitate.

Deşi nu este capabilă să pregătească un plan de impozitare, dar nici să motiveze decizia, ANAF așteaptă puncte de vedere din partea Băncii Comerciale şi a Autorității de Supraveghere Fiscală. Tot de la cele două instituții se așteaptă şi decizia de impozitare, lucru care nu se poate întâmpla însă.

Planul autorităților pare că nu va avea însă un deznodământ prea fericit, deoarece tranzacțiile cu criptomonede au un caracter anonim, iar șansele ca cineva să depisteze aceste tranzacții este aproape nul.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment