Majoritatea oamenilor gândesc simplu – vrei să câștigi bani, trebuie să muncești, să ai noroc, să obții un job bun, bine plătit. Munca depusă zi de zi generează așa numitele venituri active. Vorbim de un flux relativ sigur, care îți dă confortul vieții cotidiene.
Am început să mă întreb cum aș putea obține venituri pasive. Veniturile pasive sunt acelea care necesită un efort minim, undeva la 1-2 ore pe zi, urmând ca ulterior să producă chiar singure rezultate. Astfel vei putea să câștigi bani fără prea mult efort, iar cu timpul aceștia pot constitui cea mai mare parte a veniturilor tale.
Deocamdată sunt la stadiul la care adun mai multe informații despre subiect. Să vedem ce posibile surse de venituri pasive, posibil de aplicat și în România, am identificat:
1. Banii din blog despre care am mai scris. Aici trebuie să te decizi ce fel de blog/bloguri vrei să deschizi. Vă spun de la început că urmăresc blogosfera din România de câțiva ani și am ajuns la o concluzie – preferințele cititorilor s-au modificat, oamenii apreciază mai mult reacțiile rapide de pe Facebook sau alte rețele de socializare, în detrimentul blogurilor devenite deja clasice. Creșterea numărului de cititori nu este una exponențială.
Bloguri generaliste/personale de succes sunt doar câteva în România și de ani buni nu am văzut altele noi care să se afirme. Cred însă că e destul loc de dezvoltare pe blogurile de nișă, dacă îți place ce scrii și te pricepi la subiect. Blogerii din afară care câștigă mulți bani din pasiunea lor recomandă chiar lansarea mai multor bloguri de nișă, chiar dacă nu scrii pe ele în mod constant.
Nu știu în ce măsură e ușor să ai succes cu un blog care nu e actualizat frecvent, google nu prea mai iubește astfel de pagini, dar e un lucru care merită testat. Intră pe linkul de mai sus să vezi cum poți câștiga bani din blog.
2. Scrie ebook-uri și vinde-le pe net. Sună bine, dar nu e un lucru simplu. Trebuie să scrii ceva superspecializat, ori ceva care prinde la publicul larg, dar trebuie bine popularizat. Merită încercat.
3. Veniturile din chirii reprezintă o modalitate clasică de a obține venituri pasive, singura mare problemă fiind faptul că necesită un capital inițial pentru a cumpăra spațiul comercial sau rezidențial. La dobânzile oferite acum de bănci, cred că cine dispune de lichidități poate investii în apartamente în vederea tranzacționării.
4. Construirea unui magazin online prin care poți să vinzi produse proprii sau produsele altora.
5. Obținerea de dividende din portofoliul de acțiuni, dar și aici ai nevoie de o sumă destul de mare cu care să pornești pentru a putea obține câștiguri semnificative.
6. Organizarea de cursuri online – trebuie să vii cu ceva atractiv și cu caracter aplicat pronunțat, altfel internetul abundă de informații gratis și sunt căutate în principal cursurile care aduc o certificare recunoscută.
7. MLM – eu nu sunt adeptul rețelelor care vând pe sume astronomice produse din plante care crează miracole pentru silueta ta etc., dar dacă te atrage să faci parte dintr-o astfel de rețea poți câștiga ceva bani.
8. Cardurile prin care devii membru al unor cluburi de cumpărături – primești înapoi un procent al valorii cumpărăturilor făcute la magazinele agreate.
Voi obțineți venituri pasive? Ce sursă vi se pare realizabilă?