O afacere cu capre nu este chiar atat de complicata pe cat ati fi tentat sa credeti la prima vedere.
Cresterea caprelor este o activitate la indemana oricarui fermier harnic, o afacere la cheie care nu necesita costuri prea mari dar care ofera o perspectiva imbucuratoare in ceea ce priveste veniturile.
Caprele consuma putin, produc mult si bine, iar laptele si carnea de capra sunt tot mai cautate pe piata romaneasca.
Iata mai jos radiografia unei astfel de afaceri:
De ce capre?
Din mai multe motive: in primul rand datorita costurilor reduse, caprele sunt usor de intretinut, se adapteaza usor la orice mediu si suporta temperaturile foarte ridicate din timpul verii.
In al doilea rand datorita productivitatii, de la capra se foloseste totul, incepand cu laptele si terminand cu carnea si blana.
Cantitatea de lapte pe care o carpa il poate da intr-o luna, poate depasi si de 15 ori greutatea ei.
De asemeni o capra poate fata de doua ori pe an intre 1 si 3 iezi, asta inseamna o inmultire rapida.
In fine, in al treilea rand, laptele si carnea de capra sunt foarte apreciate si cautate pe piata.
Laptele este bogat in antioxidanti, este antialergic si antiinflamator, fiind decid un aliment foarte sanatos si hranitor, mai sanatos de exemplu decat laptele de vaca sau de oaie.
Hippocrate, parintele medicinei, numea laptele de capra lichid miraculos si esenta vindecatoare.
De asemeni carne de ied este mai saraca in colecterol decat cea de miel fiind si ea apreciata de un numar din ce in ce mai mare de clienti care tin la sanatatea lor.
Cresterea oilor nu mai este atat de profitabila pe cat era odinioara, iar cine vrea sa-si schimbe norocul se poate orienta cu usurinta spre cresterea caprelor, unde cerere pietei creste semnificativ de la un an la altul.
Conditii necesare pentru cresterea caprelor
Zonele ideale sunt cele sub-montane dar o microferma de capre poate fi incropita aproape oriunde pe teritoriul Romaniei.
Pasunatul poate fi efectuat pe izlazuri si pasuni destinate acestei activitati insa cresterea caprelor poate fi imbinata excelent cu productia de fructe.
Astfel, pe o plantatie de pomi fuctiferi, spatiul cu iarba dintre pomi poate fi folosit pentru pasunat, avantajul este dublu pentru ca pe deoparte caprele au ce sa manance, iar pe de alta parte sunt eliminate cat se poate de natural plantele (buruienile) concurente care stanjenesc dezvoltarea pomilor fructiferi. Gunoiul de grajd reprezinta de asemeni un mare avantaj si scade semnificativ costurile cu ingrajemintele, necesare intretinerii unei plantatii.
In concluzie, imbinarea plantatiilor de pomi fuctiferi cu cresterea caprelor,este o metoda testata cu succes de fermierii straini si mai nou si de catre cei autohtoni.
Caprele au nevoie de un saivan si un grajd pentru iarna, precum si de furaje pe timpul sezonului rece.
Ca in orice afacere exista si costuri.
Costurile se duc in principal pe plata furajelor si a tratamentelor necesare. La 100 de capre numai pe tratamente veterinare se pot duce 500 lei pe an iar daca nu ai posibilitatea sa le oferi furajare gratuita, costurile cu graul, porumbul si fan/coceni pot urca la 10 000 – 15 000 lei pe an.
Pentru a incepe o afacere cu 100 de capre, va fi nevoie de o investitie initiala de aproximativ 10 000 de euro.
Daca nu ai banii necesari si nu vrei sa te inscrii in proiecte de finantare pentru micii fermieri (de exemplu Masura 112 – Instalarea tinerilor fermieri) , poti adopta politica pasilor marunti. Adica incepi cu un numar mic de animale si te dezvolti treptat de la un an la altul.
Venituri
Ca in orice afacere, veniturile si incasarile sunt direct proportionale cu cantitatea, in cazul nostru cu numarul de capre si cu piata de desfacere.
Un litru de lapte de capra se vinde cu 3,5-5 lei/litrul, un kilogram de carne de ied se vinde cu 15-20 lei, iar un kilogram de branza de capra se da cu 15-18 lei.
Prin urmare, o ferma de 100 de capre iti poate genera un venit si de 25 000 de euro pe an, desi un 10 – 15 000 ar fi o estimare mai realista pentru un fermier aflat la inceput de drum.